In cadrul manifestarilor organizate la Bucureşti şi prilejuite de proiectul “Literatura europeana merge in Turcia, literatura turca merge in Europa”, participa scriitoarea Buket Uzuner - romancier, autor de nuvele şi impresii de calatorie, ale carei romane au fost traduse pana in prezent in 7 limbi. Intalnirea cu scriitoarea turca va avea loc la Institutul Cultural Roman, joi, 13 mai, de la ora 14.00. Lectura autoarei va fi urmata de o discutie moderata de traducatorul Iffet Tosun.

Yollarda - Literatura europeana merge in Turcia/ Literatura turca merge in Europa, proiect realizat de Institutul Goethe din Istanbul in cadrul programului Cultural Bridges, finantat de Uniunea Europeana in perioada mai 2009 - iunie 2010, este cel mai amplu dintre proiectele literare internationale realizate de Institutul Goethe in ultimii ani.

In etapa turca a proiectului a avut loc un turneu in 24 de orase din Turcia. La aceste evenimente au participat 48 de scriitori cunoscuti si numerosi cineasti, fotografi, muzicieni din opt tari europene (Belgia, Germania, Elvetia, Italia, Ungaria, Romania si Bulgaria). Printre presonalitatile invitate s-a numarat si scriitorul Mircea Cartarescu care a sustinut o lectura la Universitatea din Ankara in luna noiembrie a anului trecut. In orasele care au facut parte din proiect, pe langa lecturi, discutii si concerte, au fost organizate si expozitii in cadrul Saptamanilor culturii europene, creandu-se astfel posibilitatea de a cunoaste si urmari direct evolutiile culturii contemporane din Europa. Turneul s-a incheiat in aprilie 2010 cu o gala speciala, organizata in cadrul festivitatilor care au marcat alegerea orasului Istanbul drept Capitala culturala europeana in 2010.

Partea a doua a proiectului continua in opt tari europene. 16 scriitori si numerosi muzicieni vor merge la Sofia, Bucuresti, Viena, Venetia, Zürich si in celelalte doua capitale ale culturii europene in 2010, Pécs si Essen. Punctul culminant il va constitui gala care va avea loc la Bruxelles, unde vor lua parte toti scriitorii implicati in proiect.

In cadrul manifestarilor de la Bucuresti sunt programate trei lecturi ale scriitoarei Buket Uzuner, precum si un concert rock al formatiei Model. Concertul va avea loc vineri, 14 mai, de la ora 21.00, la Clubul Taranului Roman.

Autoarea mai multor romane, povestiri si jurnale de calatorie, Buket Uzuner s-a nascut in 1955 in Ankara. A studiat biologia si stiinta mediului inconjurator la universitatile Hacettepe, Bergen (Norvegia), Michigan (SUA), a lucrat ca cercetator si a predat la universitati internationale. Povestirile scriitoarei au aparut in reviste precum Yarin, Olosum, Varlik, Cönk, Gergedan si Argos, iar romanele i-au fost traduse pana acum in sapte limbi.

Dupa mai multe perioade petrecute in strainatate, in Africa de Nord, Sahara, America de Nord si Europa, scriitoarea Buket Uzuner traieste in prezent in Istanbul. Vals mediteraneean este un roman tulburator care descrie incendiile personale si sociale provocate de razboaiele interne atat in sufletele noastre, cat si in afara, prin prisma unei povesti de dragoste fara speranta intre trei persoane.