Romanul Degete mici de Filip Florian tradus in limba italiana

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 10 mai 2010, 17:47 Actualitate | Cultură


Degete mici (Dito mignole) de Filip Florian
Foto: Polirom
Romanul Degete mici de Filip Florian (Polirom, 2005 si 2007) a aparut in limba italiana, la Fazi Editore, cu titlul Dito mignole (traducere de Maria Luisa Lombardo). Dito mignole va fi lansata vineri, 14 mai, in cadrul Tirgului de la Torino (13-17 mai), tirg la care Filip Florian este invitat. Tot in cadrul tirgului, autorul va mai participa joi, 13 mai, la o intilnire cu cititorii, moderata de Roberto Merlo.

Degete mici a aparut recent in slovena, cu titlul Majhni prsti, la Editura Didakta, in traducerea lui Aleš Mustar, si in slovaca, cu titlul Maličky, la Editura Kalligram, in traducerea Evei Tapajnova.

De asemenea, romanul a mai fost tradus in engleza, germana, maghiara si poloneza si va mai aparea in octombrie in spaniola, la Acantilado.

Versiunea in limba engleza a romanului, Little fingers, a aparut in 2009 la prestigioasa editura americana Houghton Mifflin Harcourt, in traducerea lui Alistair Ian Blyth.
Filip Florian a participat la prestigiosul festival international de literatura PEN World Voices, la New York, in perioada 28 aprilie – 3 mai, unde a citit din Degete mici/ Little fingers.

In anul 2008, romanul Degete mici a fost publicat de Suhrkamp, una dintre cele mai importante edituri germane, in traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Kleine Finger. Recent, Filip Florian a citit din Degete mici/ Kleine Finger la Berlin, in cadrul seriei „Europa Literara”, un eveniment organizat la Europaisches Haus.

Tot in 2008, Degete mici a aparut in limba maghiara la Magveto Publishing House Ltd, in traducerea lui Karacsony Zsolt, cu titlul Kisujjak. In acelasi an a fost publicata si varianta in limba poloneza a romanului, la editura Czarne, in traducerea lui Szymon Wcisło, cu tilul Małe Palce.

Dupa publicarea primei editii, in anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul (2005) si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru „Cel mai bun debut in proza” (acordat in 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R. Degete mici reprezinta debutul literar al autorului si a aparut pina acum in doua editii, ambele la Editura Polirom, in colectia „Ego. Proza” (coordonator Lucian Dan Teodorovici).

Filip Florian (n. 1968, Bucuresti) este unul dintre cei mai importanti scriitori din noua generatie. In perioada 1990-1992, a fost reporter special la Cuvantul; intre 1992 si 1995, redactor la biroul din Bucuresti al postului de radio Europa libera; intre 1995 si 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucuresti.

La Editura Polirom a mai publicat, impreuna cu fratele sau, Matei Florian, tot in colectia „Ego. Proza”, in trei editii, Baiuteii (2006; 2007; 2010) si romanul Zilele regelui (2008), care a fost recompensat cu premiul Manuscriptum acordat de Muzeul Literaturii Romane si a fost declarat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului romanesc contemporan.


Citeste mai multe despre   
322 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version