Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu Asociatia National-Culturala a Romanilor din regiunea Odesa „Basarabia“ din Utkonosovka (Ismail) organizeaza in perioada 10–15 mai 2010 Caravana teatrului si folclorului romanesc la romanii din Regiunea Odesa (Ucraina).

In program sunt incluse sase spectacole sustinute de trupa Teatrului „Anton Pann“ din Ramnicu Valcea si tot atatea reprezentatii de muzica si dans romanesc ale Ansamblului „Dor Basarabean“ din Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail.

Teatrul „Anton Pann“ va sustine sase reprezentatii cu spectacolele Punguta cu doi bani de Ion Creanga (scenografie si papusi: Mirela Tofan, scenariul si regia Ioan Brancu) si Ciubotelele Ogarului, dupa un text de Calin Gruia, poveste cu marionete pe fire (scenariul: Alin Antemir, papusile si regia: Alin Antemir)

Caravana va parcurge un traseu ce cuprinde urmatoarele localitati:

Cartal (Orlovka), raionul Reni – in data de 10 mai,

Ciamasir (Prioziornoe), raionul Chilia – in data de 11 mai,

Borisauca (Borisovka), raionul Tatarbunar – in data de 12 mai,

Frumusica Veche (Staroselie), raionul Sarata – in data de 13 mai,

Satu Nou (Novosiolovka), raionul Sarata – in data de 14 mai,

Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail – in data de 15 mai.

Dupa estimarile organizatiilor culturale romanesti, numarul romanilor din Ucraina este de aproximativ 400 000 de persoane, reprezentand ca marime a doua comunitate etnica dupa cea rusa. Principalele concentratii de romani sunt in regiunile Cernauti (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei si tinutul Herta), Odesa (sudul Basarabiei si Transnistria) si Transcarpatica (Maramuresul de Nord).

In regiunea Odesa din Ucraina (Basarabia de Sud), spre deosebire de Bucovina de nord, situatia scolilor romanesti este mai dificila ca urmare a faptului ca, inca din perioada sovietica, romanii din aceasta regiune au fost recenzati sub denumirea de „moldoveni”, incurajandu-se sistematic, si in acest spatiu, ideea de „limba moldoveneasca“.

Legislatia ucraineana garanteaza invatamantul in limba materna, dar autoritatile sunt preocupate de promovarea limbii de stat in sistemul educativ, in multe localitati cu populatie majoritar romaneasca neexistand scoli in limba materna.