Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Deva, ca doreste sa se revina la plata taxei 2% pe veniturile din jocurile de noroc, catre cultura. Banii colectati vor ajunge in fondurile pentru sustinerea cinematografiei si pentru restaurarea unor monumente istorice, a adaugat ministrul.

El a estimat ca fondurile suplimentare care ar putea intra in bugetul Ministerului Culturii se vor cifra la aproximativ 10 milioane de euro pe an.

"Eu cred ca este un efort mic pentru bugetul de stat, dar un pas urias pentru cultura, pentru sustinerea creatiei contemporane in domeniul cinematografic si a patrimoniului cultural national...Din acesti bani se vor putea face trei sau patru filme in plus, fata de bugetul actual, si se pot rezolva problemele de restaurare la mai multe cladiri de patrimoniu", a afirmat ministrul Culturii, citat de Agerpres.

Kelemen Hunor a mentionat ca taxa a existat pana anul trecut, cand a fost eliminata prin Ordonanta 77/2009. Acum se incearca reintroducerea taxei pana la sfarsitul sesiunii parlamentare.

In Romania exista aproape 30.000 de monumente istorice, dintre care o treime necesita o restaurare substantiala. Bugetul alocat pentru resaturari este de 63 de milioane de lei. Sunt deschise 305 santiere, dintre care doar 25 vor putea fi finalizate, a adaugat ministrul Culturii.