Artista plastica Dalia Bialcovski semneaza expozitia de pictura “Nuni … nuntire" ce cuprinde lucrari inspirate de celebrele versuri ale poemului eminescian Calin (file din poveste). Expozitia va fi vernisata marti, 4 mai, incepand cu orele 18,30, la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

Tema expozitiei inspirata de poemul eminescian face referire la metaforicul mariaj al elementelor ce alcatuiesc si definesc, in cele din urma, un anumit spatiu. Astfel, personala Daliei Bialcovski suprinde fenomenul „nuntirii” elementelor pe trei paliere de interactiune: relatiile interumane; relatiile intre diversele tipuri de materie; relatiile intre personajele umane si propriul lor habitat.

"Pictura asa cum o intelege Dalia Bialcovski inseamna permanentul echilibru dinamic intre priza emotionala asupra realitatii si cenzurarea ei cerebrala pana la ultima consecinta a ideii de configuratie.” spune criticul de arta Virgil Mocanu, despre lucrarile artistei.

Incepand cu 1986, artista a organizat 16 expozitii personale si a participat la peste 700 de expozitii de grup, nationale si internationale.

Lucrarile Daliei Bialcovski se afla in muzee si colectii particulare sau de stat din Romania, Elvetia, Italia, Franta, Spania, Algeria, Austria, Marea Britanie, Israel, Germania, Federatia Rusa, Statele Unite. A obtinut numeroase premii in tara si in strainatate.

Expozitia „Nuni ... nuntire” are ca punct de plecare o documentare anterioara la Venetia, inceputa cu cativa ani in urma si devenita o preocupare constanta a autoarei. Proiectul actual propune o prezentare comparata - presupunand similitudini si particularitati - intre spatiul cultural romanesc si cel venetian.

Expozitia va fi deschisa publicului pana pe 23 mai 2010 in spatiile de la etajul I al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.