Versiunea maghiara a romanului Dimineata pierduta, de Gabriela Adamesteanu, va fi lansata vineri, 23 aprilie in cadrul Tirgului International de Carte de la Budapesta, aflat la a XVII-a editie. Evenimentul va avea loc, in prezenta autoarei, la Casa Artelor si Literelor din Pecs, capitala culturala europeana 2010. Dimineata pierduta a fost tradus in limba maghiara de Gabriela Koszta si publicat de Editura Europa anul acesta.

Simbata, 24 aprilie, Gabriela Adamesteanu va participa la un dialog cu scriitorul israelian Amos Oz, invitatul de onoare al tirgului.

Romanul Dimineata pierduta, publicat de Editura Polirom (in colectia „Fiction Ltd.”, 2004; in colectia „Opere”, volumul I, 2008), a aparut initial la Cartea Romaneasca in 1984, a primit Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor si a fost reeditat de cinci ori. A fost dramatizat si pus in scena de Catalina Buzoianu la Teatrul Bulandra intr-un spectacol ramas celebru. Publicat de Gallimard in 2005, cu titlul Une matinee perdue, romanul a mai aparut in Spania (Lumen, Random House Mondadori, 2009), Israel (Nimrod Books, 2007), Bulgaria (Balkani, 2007), Estonia (Eesti Ramaat, 1992) si va aparea in 2011 in Statele Unite (Northwestern University Press), Portugalia (Dom Quixote), Polonia (Wydawnictwo W.A.B.).

Gabriela Adamesteanu este prozatoare si jurnalista. Dupa 1990, redactor-sef la revista 22 si apoi la suplimentul sau, Bucurestiul Cultural.