Dupa ce a fost decorat in ultimii ani de toate forurile academice importante, cel mai tradus scriitor roman (in peste 20 de limbi straine) a primit titlul de Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres al Legiunii de Onoare, distinctie inmanata de catre doamna Karen Rispal, Consilier Cultural al Ambasadei Frantei la New York. L’Ordre des Arts et des Lettres a fost creat in 1957 de catre Ministrul francez al Culturii, cu scopul de a recompensa persoanele care s-au distins prin creativitatea si prin contributia la promovarea artelor si literelor. Ordinul include trei ranguri: Cavaler (Chevalier), Ofiter (Officier) si cea mai inalta onoare, Comandant (Commandeur).

Potrivit ICR New York, in discursul de acceptare a inaltului titlu, scriitorul roman a declarat:

Sunt fericit sa primesc aceasta distinctie in capitala Dada a exilului, sub privirea inteleapta a Statuii Libertatii, oferita Americii de catre aceeasi natiune care ma onoreaza astazi si pe mine.

Este momentul potrivit, cred, sa amintesc influenta culturala profunda pe care Franta a avut-o asupra locului unde m-am nascut si asupra formarii mele, ospitalitatea cu care a primit atatia artisti, scriitori, oameni de stiinta, politicieni si intelectuali care au gasit in Franta locul in care au visat mereu sa se exprime cu adevarat.

Revolutia de la 1848 a fost initiata in Romania de catre studenti in Franta, ca sa mentionez doar unul dintre momentele istorice cand Romania a beneficiat de modelul oferit de sora ei mai mare.

Cand marele nostru poet Fundoianu a parasit Bucurestiul pentru Paris in 1923, el a declarat ca nu mai poate trai intr-o colonie a culturii franceze, are nevoie sa traiasca in capitala ei. Astfel, a reusit sa se impuna ca poet si filozof francez, cu numele de Benjamin Fondane, si, cu toate acestea, nu a putut evita Auschwitz-ul.

Multe nume mari ale literaturii, stiintei, artelor romanesti au trait la Paris si au contribuit la patrimonial creativitatii universale. Ma gandesc la sculptorul Constantin Brancusi, la compozitorul George Enescu si la dramaturgul Eugen Ionescu. Cu totii si-au gasit cuibul artistic in Franta. Lista este lunga: Paul Celan, Emil Cioran, Tristan Tzara, Gherasim Luca, Mircea Eliade, Traian Vuia, Victor Brauner, Stefan Lupascu si multi, multi altii.”

Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii unde a devenit scriitor in rezidenta si profesor la mai multe universitati americane, inclusiv la Bard College din statul New York. Deși traiește la New York, continua sa scrie numai in limba romana, pe care o considera patria sa. Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a 22 de volume de fictiune si eseuri. Printre numeroase onoruri internationale, in SUA a primit bursele MacArthur si Guggenheim, Premiul The Literary Lion oferit de prestigioasa New York Public Library, precum si Premiul The National Jewish Book Award (1993), in Franta Premiul Medicis Etranger (2006) si Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (2009), iar in Italia Premiul International pentru Literatura, Nonino (2002). In 2007, a primit Ordinul Meritul Cultural in rang de Comandor de la Presedintele Romaniei si, in 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si Babes-Bolyai din Cluj.