Gabriela Adamesteanu este nominalizata la premiul „Jean Monnet” pentru literatura europeana pentru romanul Vienne le jour (Drumul egal al fiecarei zile). Scriitoarea romana intra in competitie, alaturi de scriitori precum Martin Amis, Jonathan Coe, Javier Marias sau Margaret Mazzantini. Premiul Jean Monnet pentru literatura europeana se va decerna in cadrul Salonului de literatura europeana de la Cognac, din luna noiembrie.

Vienne le jour, versiunea franceza a romanului Drumul egal al fiecarei zile (Cartea Romaneasca, 197; Polirom, 2008), de Gabriela Adamesteanu, este nominalizat la premiul „Jean Monnet” pentru literatura europeana. Drumul egal al fiecarei zile a fost tradus in franceza de Marily Le Nir si a fost publicat de prestigioasa editura franceza Gallimard in anul 2009.

Gabriela Adamesteanu este una dintre cele mai traduse scriitoare contemporane. Romanul Drumul egal al fiecarei zile a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania si premiul Academiei Romane. A mai fost tradus in 2007 in bulgara (editura Balkani) si va aparea in 2011 in limba germana la Editura Schoffling din Frankfurt, in traducerea lui Georg Aescht. Unele personaje din Drumul egal egal al fiecarei zile se regasesc si in noul roman al Gabrielei Adamesteanu, Provizorat, roman care va fi lansat de Polirom la Bookfest 2010.

Creat in 1995, Premiul „Jean Monnet” pentru literatura recompenseaza un autor european pentru un roman sau un volum de povestiri scris sau tradus in limba franceza. A fost obtinut de scriitori celebri precum J. G. Ballard (2005), Jorge Semprun (2001), Arturo Perez-Reverte (1997) sau Antonio Tabucchi (1995). Anul trecut premiul a fost obtinut de Claudio Magris.

La editia de anul acesta, alaturi de Gabriela Adamesteanu, au mai fost propusi Martin Amis, Jonathan Coe, Henry Bauchau, Per Olov Enquist, Hans Magnus Enzensberger, Javier Marias, Margaret Mazzantini, Colum McCann si Joseph Pearce.

Dan Lungu a fost primul scriitor roman care a intrat pe lista scurta a premiului „Jean Monnet” pentru literatura europeana, in anul 2008. Mai mult, la aceeasi editie, Dan Lungu a fost nominalizat si pentru premiul „Jean Monnet” al liceenilor. Dubla nominalizare s-a datorat traducerii in limba franceza a romanului Sint o baba comunista! – Je suis une vieille coco! (editia romana – Polirom, 2007), realizata de Laure Hinckel si aparuta la Paris la Editura Jacqueline Chambon in februarie 2008.

Premiul Jean Monnet pentru literatura europeana se va decerna in cadrul Salonului de literatura europeana de la Cognac, „ Litteratures Europeennes Cognac”, in al treilea weekend al lunii noiembrie (de joi pina duminica), ca in fiecare an. Pe parcursul acestor patru zile, vor avea loc dezbateri, intilniri, proiectii de film etc. Creat in 1988, cu ocazia centenarului nasterii lui Jean Monnet, Salonul de literatura europeana de la Cognac are ca scop promovarea literaturii europene si se doreste a fi un punct de intilnire si de dialog intre scriitori si public.

Gabriela Adamesteanu este prozatoare si jurnalista. Dupa 1990, redactor-sef la revista 22 si apoi la suplimentul sau, Bucurestiul Cultural. La Editura Polirom a mai publicat romanul Dimineata pierduta (in colectia „Fiction Ltd.”, 2004; in colectia „Opere”, volumul I, 2008). Dimineata pierduta a aparut la Cartea Romaneasca in 1984, a primit Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor si a fost reeditat de cinci ori. A fost dramatizat si pus in scena de Catalina Buzoianu la Teatrul Bulandra intr-un spectacol ramas celebru. Publicat de Gallimard in 2005, cu titlul Une matinee perdue, romanul a mai aparut in Spania (Lumen, Random House Mondadori, 2009), Ungaria (Europa, 2010), Israel (Nimrod Books, 2007), Bulgaria (Balkani, 2007), Estonia (Eesti Ramaat, 1992) si va aparea in 2011 in Statele Unite (Northwestern University Press), Portugalia (Dom Quixote), Polonia (Wydawnictwo W.A.B.).

Romanul Intilnirea (publicat in colectia „Fiction Ltd.”2003, editia a II-a, 2007; in colectia „Opere”, volumul II, 2008).

Romanul Intilnirea a fost tradus in Bulgaria si Ungaria, iar in octombrie 2010 va aparea la editura italiana Nottetempo.

Povestirile Daruieste-ti o zi de vacanta, 1979 si Vara Primavara, 1989, reeditate de Polirom in 2008, in colectia „Opere”, volumul II, au fost publicate in antologii si reviste in SUA, Olanda, Austria, Rusia, Polonia, Ungaria, Bulgaria etc. O parte din bogata sa opera jurnalistica a aparut in 1995, la editura Clavis (Obsesia politicii) si Institutul European, 2000 (Cele doua Romanii).