Spectacolul Giselle, pe muzica de Adolphe Adam, in viziunea regizorala a lui Mihai Babuska si in interpretarea Companiei de Balet a Operei Romane va avea o reprezentatie aniversara joi, 22 aprilie. Spectacolul va fi dedicat prim-balerinei Elena Dacian, una din marile balerine ale scenei romanesti.

Premiera spectacolului Giselle a avut loc in stagiunea trecuta, coregrafia fiind realizata de Jules Perrot, Jean Coralli si Marius Petipa. Scenografia este conceputa de Adriana Urmuzescu, iar conducerea muzicala ii apartine dirijorului Ciprian Teodorascu.

Distributia spectacolului din 22 aprilie a.c. va reuni balerini de valoare ai Operei Nationale Bucuresti: Bianca Fota (Giselle), Gigel Ungureanu (Albert), Virgil Ciocoiu (Hans), Adina Tudor (Myrtha), Madalina Stoica si Bogdan Canila (Prietenii Gisellei) s.a., alaturi de ansamblul de balet al Operei.

Elena Dacian a absolvit Scoala de Coregrafie din Bucuresti in 1954, apoi a urmat cursurile Scolii de Coregrafie Vaganova din Leningrad (Sankt Petersburg), pana in 1960. In anul 1963 a obtinut Premiul I la Festivalul Tinerilor Solisti de la Bucuresti. In 1964 a urmat o specializare in Franta, la Studiourile Franchetti si in acelasi an a obtinut Diploma de Onoare la Festivalul International de Balet de la Varna. In perioada 1960-1990 a fost angajata a Operei Romane din Bucuresti. In anul 1964 devine solista, iar incepand cu anul 1968, prim-solista a acestei institutii.

A dansat rolurile principale din marile balete ale repertoriului international: Odette/Odille din „Lacul lebedelor” de P.I. Ceaikovski, Aurora si Printesa Florina din „Frumoasa din padurea adormita” de P.I. Ceaikovski, rolurile titulare din „Giselle” de A. Adam si „Cenusareasa” de S. Prokofiev, Printesa Masa din „Spargatorul de nuci” de P.I. Ceaikovski, Svanilda din „Coppelia” de L. Delibes, Julieta din „Romeo si Julieta” de S. Prokofiev, Katarina din „Floarea de piatra” de S. Prokofiev, Maria din „Fantana din Baccisarai” de B. Asafiev, Silfida din „Chopiniana” de F. Chopin, Balerina din „Petruska” de I. Stravinski, Frigia din „Spartacus” de A. Haciaturian, Fleur de Lise din „Cocosatul de la Notre Dame” de C. Debussy.

A interpretat si partituri de dans modern pe muzica de G. Gershwin, L. Bernstein, R. Rodgers si C. Porter. Intre anii 1985 si 1990 a sustinut un curs de balet pentru copii la Opera din Bucuresti.

De-a lungul carierei a sustinut turnee in Statele Unite, Germania, Italia, Franta, Bulgaria, Cehia, Cipru, Portugalia, Polonia, Spania, Rusia, Ungaria.

A interpretat roluri in filme: Randunica din „Micul print” (regia A. Miheles), Sotia din „Doctor Poenaru” (regia D. Tanase), Domnisoara Aurica din „Felix si Otilia” (regia I. Mihu), Cucly din „Bietul Ioanide” (regia D. Pita) s.a.

In 2002 i se decerneaza Ordinul National „Serviciul Credincios in grad de Cavaler”, iar in 2006 i se acorda „Diploma de excelenta” de catre Opera Nationala Bucuresti.