Unul dintre evenimentele aniversare ale stagiunii 2009-2010 este spectacolul IL BARBIERE DI SIVIGLIA (“Barbierul din Sevilla”), pe muzica de Gioacchino Rossini, care va avea loc miercuri, 21 aprilie a.c., de la ora 18.30. Spectacolul este dedicat sopranei Cornelia Angelescu, solista a Operei bucurestene intre anii 1969 si 1990.

Spectacolul se inscrie in traditia Operei Nationale Bucuresti de a-si onora artistii, personalitati ale artei lirice si coregrafice romanesti care au contribuit, prin activitatea lor, la construirea renumelui primei scene lirice a tarii.

Din distributia spectacolului fac parte solistii Valentin Racoveanu (Contele Almaviva), Radu Pintilie (Don Bartolo), Mihaela Stanciu (Rosina), Iordache Basalic (Figaro), Horia Sandu (Don Basilio), Vasile Chisiu (Fiorello), Adriana Alexandru (Berta), Ionut Gavrila (Sergentul). Participa orchestra si corul teatrului, pregatit de maestrul Stelian Olariu. Spectacolul se va desfasura sub conducerea muzicala a dirijorului Ciprian Teodorascu.

Soprana Cornelia Angelescu si-a inceput studiile muzicale de pian si de canto in 1945 sub indrumarea Zanei Savescu. In perioada cuprinsa intre anii 1961 si 1966 a urmat cursurile Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucuresti, Facultatea de Interpretare – Canto. In drumul sau spre muzica clasica, Cornelia Angelescu a participat la numeroase cursuri de maiestrie vocala, interpretativa si pedagogica predate de Magda Ianculescu, Petre Stefanescu Goanga si Iolanda Marculescu.

In 1970, in urma unei auditii efectuate la Opera bucuresteana de catre Viorica Krauss-Ursuleac, soprana Cornelia Angelescu a fost acceptata la Cursul de canto de la Internationale Sommer Akademie des Mozarteum din Salzburg - Austria.

Activitatea pedagogica ocupa un loc important in cariera sopranei Cornelia Angelescu, astfel incat dupa absolvirea Conservatorului a obtinut postul de asistenta la Facultatea de Compozitie si Muzicologie. Aceasta activitate a fost incheiata in 1969, cand a fost angajata ca solista la Opera Nationala Bucuresti. Din 1990 a revenit la Facultatea de Interpretare Muzicala – Catedra de Canto-Opera – Regie de Teatru Muzical, unde a predat pana in 2002. I-a avut ca studenti pe Horia Sandu (solist al Operei Nationale Bucuresti), Florina Incontrera (solista in Germania), Sylvia Dobrin (solista in Franta), Cristina Martinescu (solista a unui cor din Italia).

Din 2006 colaboreaza cu Facultatea de Teatru a Universitatii Spiru Haret, unde preda cursul de Canto-Tehnica vocala, iar din 2007 si pana in 2008 cu Facultatea de Teatru din cadrul aceleiasi universitati.

Cariera solistica a sopranei Cornelia Angelescu a inceput inca din timpul Conservatorului cu rolurile Norina din Don Pasquale de G. Donizetti, Euridice din Orfeu si Euridice de C.W. Gluck, Serpina din La serva padrona de G.B. Pergolesi. Debutul pe scena Operei Nationale Bucuresti a avut loc in anul 1964 cu rolul Tebaldo din Don Carlo de G. Verdi. Alte roluri abordate sunt Rosina din Il Barbiere de Siviglia de G. Rossini; Olympia din Povestirile lui Hoffmann de J. Offenbach; Marcellina din Fidelio de L. van Beethoven; Despinetta din Cosi fan tutte de W.A. Mozart; Papagena si Pamina din Die Zauberflöte de W.A. Mozart; Micaela din Carmen de G. Bizet; Mimi din La Bohème de G. Puccini; Gilda din Rigoletto de G.Verdi; Siebel din Faust de Ch. Gounod; Anna din Nabucco de G. Verdi; Violetta din La Traviata de G. Verdi; Barbarina din Le Nozze di Figaro de W.A. Mozart; Frasquita din Carmen de G. Bizet; Poussette din Manon de J. Massenet.

In 1981 a castigat Premiul I la Concursul Cantarea Romaniei, iar in 2004 si 2006 i s-a acordat Diploma de Excelenta acordata de Ministerul Culturii si Cultelor. Tot in 2004, Cornelia Angelescu a fost decorata cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler.

Soprana Cornelia Angelescu a efectuat turnee in Franta, Liban, Austria, Germania; in 1983 a participat la renumitul Concert Berolina al Radiodifuziunii din Berlin cu un recital de arii si duete din opera, alaturi de tenorul polonez Jozef Homik; in 1976 a evoluat in Rigoletto de G. Verdi alaturi de Octav Enigarescu si Florin Diaconescu la Sarajevo-Iugoslavia.