Volumul Patru femei, patru povesti este cea de-a treia carte publicata de Aurora Liiceanu in cadrul colectiei „Ego-grafii” a Editurii Polirom, dupa Prin perdea si Rendez-vous cu lumea. Lansarea cartii va avea loc miercuri, 21 aprilie, incepind cu ora 18.00 la Carturesti Verona.

Evenimentul va avea loc in prezenta autoarei, cel mai cunoscut psiholog roman, si a invitatei speciale Antoaneta Taneva-Nandris, cea care semneaza ultimul capitol al cartii lansate, bulgaroaica specialista in opera lui Marin Preda (coordonatorul tezei de doctorat: Nicolae Manolescu), in prezent, profesoara de limba romana pentru britanici. Scriitorul si jurnalistul Florin Iaru, alaturi de criticul literar Iulia Popovici vor participa, de asemenea, la lansarea volumului; moderator: Oana Boca.

Patru femei, patru povesti reuneste biografiile a patru femei exemplare, a caror existenta a fost legata de arta si care si-au uimit contemporanii prin originalitate: Coco Chanel (1883-1971), creatoarea care a schimbat pentru totdeauna lumea modei, Elisaveta Bagreana (1893-1991), singura poeta din Bulgaria, propusa pentru Premiului Nobel, Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), pictorita, prima femeie profesor intr-o academie nationala de arte din Europa, si Lee Miller (1907-1977), celebru fotomodel devenit fotograf de razboi.

Asadar o frantuzoaica, o bulgaroaica, o romanca si o americana, fiindca tot traim in epoca globalizarii...

Patru femei care s-au impus, devenind exceptionale si care, prin viata lor, scot in evidenta cele patru mari dorinte ale oamenilor: puterea, iubirea, banii si aventura:

„Am fost tentata mult sa caut trei femei care sa se defineasca prin viata lor, prin ceea ce au dorit ele nemasurat de mult. Ceva care sa fie ca niste sindroame. Am pornit de la ceea ce sint – dincolo de geografii, de timp, de sex, de cultura – cele trei mari dorinte ale oamenilor: puterea, iubirea si banii. Desigur ca una dintre aceste trei dorinte este cea mai puternica, dar ea nu le anuleaza pe celelalte, ci doar le face mai palide. Cea mai puternica este dorinta care le-a dominat viata. Si le-am gasit...

Putem numi aceste dorinte ale lor dimensiuni ale vietii. Astfel, pe cele trei femei le putem defini, in termeni de dominanta, ca femei unidimensionale. Fara indoiala ca exista si barbati unidimensionali. Am spus ca aceste dorinte sunt dincolo de sex.

Dar, discutind acest subiect cu prietena mea Antoaneta Taneva-Nandris, ea a ramas pe ginduri si, dupa un timp, a gasit o a patra dimensiune. Aventura. Adica cazul unei femei – repet ca si un barbat poate face asa ceva – care isi doreste sa aiba mai multe vieti in aceeasi viata. Aceasta femeie nu este insa multidimensionala. Mai degraba viata ei este o suma de fire impletite, ce formeaza un fel de snur.

Asa se face ca celor trei femei li s-a alaturat o a patra. In acest fel putem spune ca cele patru vieti sau povesti de viata sint patru sindroame: al banilor (bogatiei), al iubirii, al puterii si al aventurii.”, declara autoarea.

Aurora Liiceanu, doctor in psihologie, a lucrat in cercetare si a predat psihologie la diferite universitati din Bucuresti, dar si la UQAM (Canada) sau EHESS (Franta). In prezent, este cercetator senior la Institutul de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru” din cadrul Academiei Romane. De aceeasi autoare, la Editura Polirom au aparut volumele Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti (2003), Prin perdea (2009) si Rendez-vous cu lumea (2010) – trei volume care, de la data aparitiei, se afla in topurile nationale de vinzari.

Antoaneta Taneva-Nandris s-a nascut in Bulgaria. A studiat filologie romana si bulgara la Universitatea Sf. Kliment Ohridski din Sofia, unde a fost si lector de limba si literatura romana intre anii 1995 si 1998. Si-a sustinut doctoratul in 1996, la Universitatea din Bucuresti, cu o teza despre Marin Preda. S-a reintors in Romania in 2002, cu o bursa New Europe College. De doisprezece ani locuieste in Anglia, la Oxford, si sustine un curs de literatura romana, bulgara si universala la colegiul Sf. Clare.