Doi anticari francezi au descoperit din intamplare o fotografie in care apare marele poet francez Arthur Rimbaud. Este prima figura clara a poetului la maturitate, in conditiile in care celelalte fotografii, facute la Harar sau la Aden, prezinta mai degraba o silueta decat un chip, noteaza Le Figaro, in editia electronica.

Intr-un magazin de vechituri din Franta, in mijlocul unei gramezi de carti postale, romane si fotografii de la sfarsitul secolului al XIX-lea, Alban Causse si Jacques Desse, doi negustori de antichitati, au gasit, in urma cu doi ani, o fotografie care prezinta un grup de burghezi. Nimic deosebit, dar mentiunea de pe spate le-a atras atentia: Hotel de l'Univers din Aden, locul unde Rimbaud si-a petrecut ultimii ani de viata. In acel moment, cei doi au decis sa cumpere fotografia, "la un pret rezonabil", dupa cum spun ei.

In acel moment, anticarii s-au angajat intr-o adevarata ancheta stiintifica, pentru a stabili daca barbatul asezat pe scaun, care priveste direct in obiectivul aparatului de fotografiat, ar putea fi Rimbaud.

L-au contactat pe Jean-Jacques Lefrere, biograful lui Rimbaud si specialist de necontestat in

Rimbaud
Foto: Histoires Litteraires
domeniu. Cand l-au intalnit, acesta lucra la o opera monumentala, o "corespondenta postuma" care reuneste scrisori, documente si articole referitoare la Arthur Rimbaud, de la moartea sa, in 1891, si pana in anul 1900.

Jean-Jacques Lefrere a studiat fotografia si a concluzionat ca este vorba despre autorul Iluminarilor, dupa ce a comparat imaginea cu portretele de adolescenta ale poetului: aceleasi trasaturi, privire si expresie.

"La fel ca in tabloul 'Coin de table' al lui Fantin-Latour, unde este alaturi de Verlaine, Rimbaud apare aici printre locuitorii din Aden. (…) Toata fiinta sa pare sa protesteze fata de includerea sa in acest ritual burghez al sedintei fotografiei de grup de care, totusi, nu a scapat", scriu Jean-Jacques Lefrere si Jacques Desse, intr-un articol publicat in Histoires litteraires.

Fotografia va fi prezentata pentru prima oara in public joi, 15 aprilie, la Grand Palais, unde are loc Salonul cartii vechi.