Creatiile poetului roman Dinu Flamand si ale artistei italiene Savina Tarsitano si-au dat intalnire intr-o manifestare comuna sub titlul “Luminile pietrelor/ Le luci delle pietre”, eveniment gazduit de Accademia di Romania din Roma, luni 19 aprilie 2010.

Cu aceasta ocazie vor fi prezentate fotografii realizate de Savina Tarsitano si doua volume de poezii semnate de Dinu Flamand: Umbre si faleze (Ed. Brumar, Timisoara, 2010) si antologia de poezii La luce delle pietre (2009), publicata de editura Palomar (Bari), ilustrata cu interpretari fotografice apartinand Savinei Tarsitano si traduse in limba italiana de prof. Giovanni Magliocco (Univ. degli Studi di Bari).

Artista italiana Savina Tarsitano si poetul roman Dinu Flamand s-au cunoscut in 2005 in timpul unei rezidente artistice la Fondazione Bogliasco in Liguria. In timpul acestei rezidente s-au nascut umbrele Savinei, mai apoi numite icoane din haos. Savina Tarsitano marturiseste ca ideea de a folosi rocile si zidurile de piatra ca spatii pe care sa proiecteze umbra unui corp uman s-a nascut din convingerea ca umbrele sunt formele cele mai potrivite pentru marginile lor dense si evanescente in acelasi timp, pentru ca sunt adevarati “masuratori ai luminii” care vorbesc despre timp si despre scurgerea lui. Umbrele sunt invizibile numai in aparenta, prezenta lor fizica nu e mai putin invadenta decat cea a obiectului pe care il dubleaza. Azi nimeni nu se mai mira daca umbra e considerata un semn inamovibil, imposibil de scindat de obiectul care o creeaza. Existenta umbrei o acceptam pana intr-acolo incat resimtim ca angoasant si misterios tot ceea ce ni se prezinta fara umbra. Aceste sentiment de “angoasa”, scrie Gustav Jung, e legat de faptul ca umbra este o controfigura inconstienta a sufletului.

“Fotografiile propuse de Savina Tarsitano sunt un elogiu al umbrei si prin urmare o lauda adusa luminii. Umbra e metafora unei insule, prezenta inamovibila si la care e imposibil de renuntat in oceanul inconstientului. Umbra se materializeaza in aceste opere ca o decalcomanie a sufletului proiectata pe natura din jur. (Stefano Raimondi)

Poetul Dinu Flamand este membru fondator al cenaclului si al revistei Echinox din Cluj-Napoca si, alaturi de Adrian Popescu si Ion Mircea, exponentul cel mai important al grupului echinoxist. A debutat in revista Tribuna si e absolvent facultatii de Litere al Univ. Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in 1970. In 1980 cere si obtine azil politic in Franta, de acolo denunta regimul roman prin interviuri si articole. In prezent este redactor la Radio France Internationale din Paris. Printre volumele sale de poezii se numara: Apeiron (1971), Stare de asediu (1983), Viata de proba (1998), Tags (2002) e Frigul intermediar (2006). Antologia bilingva La Luce delle pietre (ed. Palomar, Bari, 2009, trad. de Giovanni Magliocco) propune o selectie de poezii din a cea de-a doua etapa de creatie artistica a poetului Dinu Flamand, o etapa care evoca o realitate solara, apolinica printr-un limbaj linear si abstract care se concretizeaza in splendidele viziuni mediteraneene din ciclul Umbre si faleze (Ed. Bruma, Timisoara, 2009), in care poetul fixeaza cuvantul sau in luminozitatea aproape metafizica a elementelor naturale reimpacate.

Savina Tarsitano s-a nascut in Calabria in 1970; in prezent traieste in Germania ca artist rezident la Castelul din Coswig (Anhalt, langa Berlin) gratie proiectului european Et in Arcadia Ego. Fotograf si pictor, lucreaza de mai multi ani la proiectul artistic L’Isola che vuoi/Insula pe care o vrei prin programul Odissea al Association des Centres Culturels de Rencontre din Paris (ACCR), cu sustinerea Ministerului francez al Culturii si Comunicarii, a Muzeului din Upernavik din Groenlanda, a Fondazione Bogliasco din Italia si a proiectului european Et in Arcadia Ego. Cautarile sale artistice sunt concentrate pe tema “apropierii de tarm” si insaileaza destinatii specifice cum ar fi insulele, abatiile, castelele. Operele realizate prin diferite tehnici si limbaje aspira la denumirea de “viziuni intrupate” si sunt expuse in Danemarca, Franta, Martinica, Groenlanda, Italia, Germania, Finlanda, Belgia, Olanda, Statele Unite (Los Angeles).

Evenimentul va avea loc in prezenta poetului Dinu Flamand si a artistei Savina Tarsitano. Prezentata la Institutul Cultural Roman din Berlin in luna martie 2010, expozitia Le Luci delle Pietre este una cu caracter itinerant si care dupa Roma va avea noi etape la Bruxelles si in sudul Italiei (Calabria).

Expozitia de fotografii a Savinei Tarsitano ramane deschisa publicului pana in data de 6 mai a.c. in Sala de Expozitii a Accademia di Romania.