Arborele de fum de Denis Johnson, roman distins cu National Book Award 2007 si nominalizat, in 2008, la Premiul Pulitzer apare in aceasta saptamana, in traducere la Polirom.

Potrivit editurii Polirom, Arborele de fum este un roman pe care multi critici nu s-au ferit a-l numi o „capodopera” si care a provocat reactii entuziaste in rindul marilor nume ale scenei literare americane: Philip Roth: „Un roman de o forta si o eleganta uimitoare!” / Jonathan Franzen: „Dumnezeul in care vreau eu sa cred are vocea si umorul cu care pare sa-l fi daruit pe Denis Johnson” / New York Times: „Arborele de fum este o carte cutremuratoare si foarte stranie.Un roman ca o revelatie asupra acestui secol, inca nou...” / The New York Times Book Review: „Un scriitor special – odata ce iti acapareaza gindurile, si asta in vreo doua fraze, e greu sa te mai opresti din citit.”

Urmarind in ordine cronologica evenimentele dintre anii 1963 si 1970 – asasinarea presedintelui Kennedy, Ofensiva Tet, moartea lui Martin Luther King, caderea Saigonului –, Arborele de fum prezinta intr-o maniera surprinzator de umana chinurile sufletesti si fizice prin care au avut de trecut cei invinsi si, totodata, cei aparent invingatori.

William „Skip” Sands, un spion incepator, unchiul sau, un agent CIA veteran cunoscut drept „Colonelul”, imprevizibilul Trung Than, „Calugarul”, un dublu agent vietnamez, alaturi de numerosii tineri care ajung din desertul Arizonei in mijlocul unui razboi in care granita dintre dezinformare si amagire a disparut... Iata citeva dintre memorabilele personaje pe care Denis Johnson le aduce la viata intr-o poveste cutremuratoare despre esecul americanilor in Razboiul din Vietnam.

Denis Johnson s-a nascut in 1949 la Munchen, din parinti americani. A crescut la Tokio, Manila si Washington. Primele sale scrieri au fost strinse intr-un volum de poezii, The Man Among the Seals, publicat in 1969, cind Johnson abia implinise 20 de ani si urma cursurile Universitatii din Iowa, unde il avea ca mentor pe Raymond Carver. Si-a sustinut un masterat la aceeasi universitate si a primit numeroase distinctii, cum ar fi Lannan Fellowship in Fiction (1993), Whiting Writer’s Award (1986) sau Aga Khan Prize for Fiction, din partea renumitei Paris Review. In 1983 i se publica primul roman, Angels, dar retine atentia cititorilor si a criticii o data cu publicarea volumului de povestiri Jesus’ Son, in 1992, ecranizat in 1999 si inclus pe lista celor mai bune 20 de carti americane din ultimul sfert de secol. Arborele de fum, publicat dupa o pauza de aproape noua ani, a fost distins cu National Book Award 2007 si nominalizat, in 2008, la Premiul Pulitzer. Pe linga romane si povestiri, Denis Johnson a mai publicat cinci volume de versuri, iar piesele sale de teatru au fost montate la San Francisco, Chicago, New York si Seattle.