Compania de balet a Operei Nationale Bucuresti va prezenta in Premiera nationala „Seara Balanchine”, sambata, 17 aprilie a.c, ora 18:30. Publicul din Romania va putea urmari doua dintre cele mai celebre lucrari ale renumitului coregraf George Balanchine, „Valse Fantaisie” pe muzica lui M. Glinka si „Serenade” pe muzica lui P. I. Ceaikovski. Balerinii sunt pregatiti pentru acest spectacol-eveniment de Maestrul repetitor Paul Joseph Boos, desemnat de Trustul George Balanchine (New York) sa monteze acest spectacol pe scena Operei Nationale Bucuresti.

„Seara Balanchine” se va deschide cu cea mai recenta creatie a maestrului Ioan Tugearu, intitulata „Fuga. Marea fuga”, pe muzica de J. S. Bach si L. van Beethoven, colajul muzical fiind realizat de Alexandru Istrate. Costumele sunt concepute de Adriana Urmuzescu, iar luminile de Cornel Vladu. Interpretii sunt prim-balerini ai Companiei de balet: Adela Craciun, Corina Dumitrescu, Bianca Fota, Monica Petrica, Laura Blica Toader, Adina Tudor, Virgil Ciocoiu, Alin Gheorghiu, Ovidiu Matei Iancu, Valentin Stoica, Vlad Toader si Gigel Ungureanu.

„Valse Fantaisie” este realizat dupa a doua versiune creata de Balanchine in 1967, pentru un balerin si cinci partenere si va fi interpretat pe scena ONB de solistii Bianca Fota, Ovidiu Matei Iancu, Mihaela Soare, Andra Ionete, Cristina Dijmaru, Madalina Stoica. Costumele sunt concepute de Barbara Karinska, iar luminile de Mark Stanley.

Reprezentatia “Valse Fantaisie”, Balet Balanchine® este prezentata prin acord cu The George Balanchine Trust si a fost realizata in conformitate cu standardele privind serviciile de Stil Balanchine® si Tehnica Balanchine®, stabilite si furnizate de catre Trust, informeaza comunicatul Operei.

„Serenade” este primul balet pus in scena de Balanchine dupa sosirea sa in Statele Unite, premiera avand loc in 1934. Lucrarea cunoaste apoi mai multe versiuni, Balanchine fiind cunoscut pentru faptul ca isi modifica coregrafiile, astfel incat sa urmareasca evolutia dansatorilor sai si chiar a propriilor sale gusturi. In seara zilei de 17 aprilie, „Serenade” va fi interpretata de Bianca Fota, Adela Craciun, Andra Ionete, Gigel Ungureanu, Vlad Ilcenco, impreuna cu ansamblul de balet al Operei. Costumele sunt concepute de Barbara Karinska, iar luminile de David Grill.

Reprezentatia “Serenade”, Balet Balanchine® este prezentata prin acord cu The George Balanchine Trust si a fost realizata in conformitate cu standardele privind serviciile de Stil Balanchine® si Tehnica Balanchine®, stabilite si furnizate de catre Trust.

Urmatoarele reprezentatii ale spectacolului „Seara Balanchine” vor avea loc in zilele de 18 si 25 aprilie 2010.