Romania va fi prezenta la Targul International de Carte de la Londra, desfasurat in perioada 19-21 aprilie 2010, cu un stand national organizat, pentru a treia oara consecutiv, de Institutul Cultural Roman. Participarea romaneasca la editia din acest an a targului se desfasoara sub sloganul ROOMania WITH A VIEW.

Potrivit comunicatului ICR, la stand vor fi expuse 700 de titluri aparute la 29 de edituri romanesti si peste 100 de traduceri publicate in strainatate. Vor fi distribuite, de asemenea, materiale de promovare a literaturii romane (cataloage, CD-uri) si brosuri de prezentare a programelor ICR. Reprezentantii editurilor din Romania vor beneficia, in cadrul standului, de spatii pentru intalnirile cu potentialii parteneri si colaboratori straini. Editorii de la University of Plymouth Press, invitati speciali ai standului romanesc, vor prezenta seria 20 de autori romani, in noiembrie 2009 si sustinuta de ICR prin programul omonim.

In prima zi a targului, luni, 19 aprilie, de la ora 15.00, la stand va avea loc dezbaterea „Text-Door Neighbours“, pornind de la seria lansata la University of Plymouth Press (UPP). Vor participa Stelian Tanase, al carui volum Clientii lui Tanti Varvaraurmeaza sa apara la UPP in acest an, si Paul Honeywill, directorul UPP. Sarah Chapman, designer Peninsula Arts, va prezenta programul dezvoltat in cadrul Universitatii Plymouth, care include spectacole de muzica si teatru romanesti. Actrita Cristina Catalinava citi fragmente din traducerile publicate.

Marti, 20 aprilie, de la ora 12.00, la standul Romaniei este programata dezbaterea „Crime and reason: The Romanian Crime Writers Club enters the (crime) scene“, cu participarea scriitoriilor George Arion, Alexandru Arionsi Oana Stoica Mujea. De la ora 14.00, in cadrul intalnirii ABSYNTHE Makes the Heart Grow Fonderva fi prezentata antologia Absinthe 13: Spotlight on Romania, care cuprinde fragmente din texte de Stelian Tanase, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Tepeneag, Bogdan Suceava, Dan Lungu, Nora Iuga, Gheorghe Craciun,Mircea Cartarescu, Adriana Bittel, Stefan Banulescu, Stefan Agopian. Traducatoarea Jean Harrisva purta un dialog cu Stelian Tanase.

In aceeasi zi, de la ora 16.00, la standul Romaniei va avea loc, sub genericul „Sonata for author and translator“, o discutie intre celebrul scriitor britanic David Lodge si traducatorul Radu Paraschivescu.

Pe 21 aprilie, de la ora 11.00, jurnalistul britanic Anthony Daniels (Theodore Dalrymple), alaturi de invitatii sai, va prezenta la standul Romaniei albumul Kombinat. Industrial Ruins of the Golden Era ( ), iar de la ora 19.00 va fi vernisata expozitia cu acelasi titlu la sediul Institutului Cultural Roman de la Londra. Cu acest prilej, Maria Raducanusi Maxim Belciugvor sustine un concert inedit.

Editurile din Romania participante la London Book Fair in cadrul standului ICR All, Art, Brumar, Cartea Romaneasca, Editura Casa Radio, Cartier (Republica Moldova), Corint, Curtea Veche, Hasefer, House of Guides, Humanitas, Humanitas Fiction, Humanitas Multimedia, Idea Design, Igloo, Junimea, Minerva, Nemira, Niculescu, Orizonturi, Paralela 45, Polirom, RAO, Trei, Tritonic, Vellant, Vivaldi, Vremea si Editura Institutului Cultural Roman.

Targul International de Carte de la Londra, una dintre cele mai importante manifestari mondiale de profil, reuneste peste 23.000 de profesionisti din domeniul editorial din intreaga lume.