Opera I due Foscari, creatie a compozitorului Giuseppe Verdi, va fi interpretata in premiera nationala marti 13 aprilie a.c., incepand de la ora 18.30, in foyerul galben al Operei Nationale Bucuresti (ONB). Spectacolul, in varianta de concert cu pian, este o productie a Studioului Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul ONB si face parte din proiectul Opera Rara, care isi propune sa ofere publicului capodopere putin cantate pe scenele lirice din Romania si din lume.

Tragedia lirica I due Foscari a fost compusa de Giuseppe Verdi pe un libret scris de Francesco Maria Piave, dupa romanul lui George Gordon Byron. Premiera a avut loc la Teatro Argentina din Roma, pe 3 noiembrie 1844. In 1847 a fost prezentata in Franta si Italia, iar un an mai tarziu in Marea Britanie si Statele Unite.

De-a lungul timpului au mai avut loc reprezentatii ocazionale ale acestei opere, cele mai recente fiind productiile de la Teatro alla Scala din Milano (1988), Royal Opera House din Londra (1995), Teatrul San Carlo di Napoli (2000), Sarasota Opera din Florida, SUA (2008). Adesea au avut loc si reprezentatii in versiune de concert.

Pentru prima data in Romania, Opera Nationala Bucuresti va prezenta publicului acest titlu in interpretarea solistilor Eugen Secobeanu (Francesco Foscari), Hector Lopez (Jacopo Foscari), Mariana Colpos (Lucrezia Contarini), Mihnea Lamatic (Jacopo Loredano), Serban Cristache (Barbarigo), Simonida Lutescu (Pisana). La pian: maestrul acompaniator Luminita Berariu. Prezinta: Anda Tabacaru Hogea.