Herta Müller, castigatoarea premiului Nobel pentru literatura in anul 2009 este invitata de onoare a evenimentului literar “A Writers’ Europe”. Evenimentul va fi o intalnire de exceptie cu scriitoarea germana de origine romana, Herta Müller care va vorbi despre romanul “Atemschaukel”, publicat in 2009, in Germania de editura Hanser, creatie literara considerata o capodopera de catre public si critici.

Castigatoare a Premiului Nobel pentru literatura in 2009, Herta Müller, va relata in cadrul unui interviu, despre geneza acestui roman, despre dezradacinare, despre radacinile si memoriile personale care au condus la scrierea acestei uimitoare creatii literare, si nu in ultimul rand, despre literatura, informeaza Centrul Roman de Informare de la Bruxelles,.

In aceasta carte, Herta Muller descrie parcursul tanarului Leopold Auberg ( un fel de alter-ego al poetului Oskar Pastior), trimis in gulagul sovietic, ca pretext si metafora pentru a aduce in discutie soarta minoritatii germane din Transilvania dupa cel de-al doilea razboi mondial. Subiectul cartii il reprezinta experienta personala a poetului Oskar Pastior, dupa ale carui memorii orale Herta Müller a cules note si dupa experienta traumatica traita de insasi mama sa in lagarele de munca fortata din fosta Uniune Sovietica.

La salonul de carte de la Frankfurt pe Main de anul trecut, Herta Müller a facut primele declaratii ample despre aceasta carte: ”Erau 80 de mii de persoane, una dintre ele a fost mama mea, ea a fost deportata timp de cinci ani, iar cealalta persoana era Oskar Pastior, cu care ar fi trebuit ca in 2006 sa stau impreuna pe aceasta Sofa Albastra” (este vorba despre traditionala „Sofa Albastra”, Blue Sofa, amplasata pe un podium in fata publicului unde scriitorii sunt invitati sa vorbeasca despre ultima lor carte). Oskar Pastior a murit insa in toamna anului 2006, intr-una din zilele Salonului de carte, inainte de a intra in posesia Premiului Büchner, cea mai prestigioasa distinctie literara germana acordata de Academia de Limba si Poezie.

Publicul belgian si cel international invitat la eveniment va fi deopotriva la fel de interesat si emotionat sa cunoasca ce a insemnat experienta dictaturii si sa descopere aceste situatii extreme in care omul nu mai este sigur pe propria viata, si in care supravietuirea devine cel mai important lucru pentru fiecare.

Seria “Europa Scriitorilor” este spatiul de intalnire la Bruxelles al celor mai cunoscuti si renumiti scriitori si filozofi ale caror opere si parcurs literar si-au pus amprenta asupra Europei si a literaturii europene.

Interviul va fi realizat de Norbert Wehr, cunoscut critic literar german si va fi tradus din limba germana in franceza de Jacques de Decker, membru al Academiei Regale de Limba si Literatura Franceza din Belgia, in prezent redactor al prestigioasei publicatii belgiene Le Soir.

Evenimentul va avea loc pe 14 aprilie la ora 20.15 la Flagey, in studioul nr 4, cea mai mare sala de spectacole a institutiei de arta, cu o capacitate de 800 de locuri. Seara literara se va incheia cu acordarea de autografe si semnarea de carte.

La organizarea evenimentului literar “A Writers’ Europe” au participat Centrul Roman de Informare de la Bruxelles, reprezentantul Institutului Cultural Roman in capitala Belgiei alaturi de Goethe Institute Bruxelles, de prestigioasa institutie culturala belgiana Flagey, de organizatia literara flamanda Het beschrijf si De Geus.