Poeti din Israel, China, Franta, Iordania, Japonia, Macedonia, Polonia, Romania, Rusia si Turcia se vor intalni in cadrul celei de-a XI-a editii a Festivalului International de Poezie "Nissan", gazduit de Kfar Maghar (Israel), in perioada 3-6 aprilie 2010.

Potrivit ICR Tel Aviv, deschiderea festivalului va avea loc sambata, 3 aprilie 2010, orele 19:00, in sala de festivitati a Centrului Cultural Eshkol Pais din Maghar.

Scopul festivalului Nissan este promovarea tolerantei si dialogului prin intermediul culturii si poeziei. Este o platforma culturala care isi doreste sa inlesneasca apropieri, prietenii si legaturi intre poeti israelieni (evrei si arabi - druzi, musulmani, crestini) si straini, intre publicul local si poezia contemporana internationala. In cadrul festivalului vor avea loc lecturi publice de poezie, iar autorii invitati vor participa la simpozioane pe teme ca Rolul poeziei in intalnirea multi-culturala sau Statutul femeii in cultura araba.

Prezenta la festival a poetelor Denisa Comanescu si Flavia Teoc este srpijinita de Institutul Cultural Roman din Tel Aviv, in colaborare cu Uniunea scriitorilor din Romania.

Poeziile prezentate de autorii invitati vor fi incluse in brosura bilingva (araba si engleza/alta limba) a festivalului. Cu sprijinul ICR Tel Aviv, poeziile Denisei Comanescu si Flaviei Teoc au fost traduse pentru aceasta ocazie si in limba ebraica. Traducerea apartine poetei israeliene de origine romana Marlene Braester.

Festivalul a debutat in 1999, ca o intalnire esentiala si necesara, din initiativa poetului Naim Araidi, care dorea sa evite, intr-un an dificil din punct de vedere socio-politic in Israel, intreruperea relatiilor dintre evrei si arabi, mai ales intre poeti si intelectuali. Acea intalnire, la care au fost invitati acasa la profesorul Araidi elita poetilor evrei si arabi din Israel, s-a transformat intr-o traditie – un festival de poezie unic in felul sau si o celebrare literara internationala, la care sunt invitati anual poeti din intreaga lume.