In perioada 26-28 martie 2010, o serie de evenimente culturale dedicate aniversarii a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania se vor desfasura la Bucuresti, Timisoara si Chisinau. Concerte, spectacole de teatru, lansari de carte, expozitii, dezbateri pe tema relatiilor romano-romane in contextul prezent sunt evenimente menite sa conduca la cunoasterea si apropierea intre romanii aflati deoparte si de alta a Prutului.

Manifestarile culturale programate la Timisoara, unde Festivalul Zilele Basarabiei a ajuns la cea de-a X-a editie, se vor desfasura incepand de vineri, 26 martie, ora 10.00 pana duminica, 28 martie 2010, ora 22.00, in diferite centre din Timisoara. In program vor figura nume sonore ale muzicii romanesti: Nicolae Furdui Iancu, Grigore Lese, precum si „Paralela 47” si „Satori” – trupe din Republica Moldova care vor urca pe aceeasi scena cu legendara formatie IRIS.

Trei companii de teatru din Chisinau – Centrul de Arte Coliseum, Teatrul Municipal al Unui Actor si Clubul Experimental de Teatru “Taine” – vor evolua pe scenele din Timisoara, oferind publicului ocazia de a cunoaste teatrul romanesc de dincolo de Prut. Din program nu vor lipsi dezbaterile, lansarile de carte, expozitiile de pictura si fotografie. Evenimentele din Timisoara sunt organizate de Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, Iulius Mall Timisoara, Universitatea „Politehnica” Timisoara, Primaria Chisinau, Primaria Timisoara, Universitatea de Vest Timisoara, Institutul „Frații Golescu” pentru relații cu Romanii din strainatate, Casa de Cultura a Studentilor din Timisoara.

Cea de-a III-a editie a Festivalului Zilele Basarabiei din Bucuresti incepe vineri, 26 martie 2010, la Casa Studentilor din Bucuresti, cu o serie de dezbateri si „Dialoguri DeOSBite”, la care vor participa personalitati de marca ale vietii politice si culturale din Romania si Basarabia. Discutiile vor viza relatiile romano-romane in contextul prezent.

Sambata, 27 martie 2010, ora 10.00, la Cernica, reprezentantii OSB Bucuresti vor aduce un omagiu artizanilor Unirii Basarabiei cu Tara si vor depune coroane de flori la mormintele membrilor Sfatului Tarii de la cimitirul Manastirii: Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan si primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. In cimitirul din Cernica va avea loc si o slujba de pomenire oficiata de Parintele basarabean Paisie.

Aniversarea Unirii va continua sambata, 27 martie, ora 19.30, cu un concert extraordinar sustinut in club JukeBox din capitala de cateva trupe foarte populare din Basarabia: Alternosfera, Gandul Matei, Snails, Catalin Josan, Leya, Serge.

In ultima zi a festivalului, duminica, 28 martie, participantii sunt invitati la o proiectie de filme romanesti, la Muzeul Literaturii Romane, urmata de o seara traditionala romaneasca. Evenimentele din Bucuresti sunt organizate de Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Directia Romanii de Pretutindeni -Guvernul Romaniei, cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti.

La Chisinau, in data de 27 martie, ora 19.00, maestrul Tudor Gheorghe va sustine un concert, in premiera, la Filarmonica Nationala „Serghei Lunchevici", incepand cu ora 19.00. Concertul intitulat „In cautarea dorului pierdut” este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.