Festivalul International de Bandoneon si Acordeon, eveniment muzical organizat in premiera in Romania de Orchestrele si Corurile Radio, se apropie de final. Concertul de inchidere al Festivalului va avea loc miercuri, 24 martie a.c., ora 19:00 si va fi sustinut de Orchestra de Camera Radio, dirijata de Roberto Salvalaio, care a inceput sa colaboreze cu aceasta orchestra inca din anul 2000. Invitatul special al serii va fi Richard Galliano (bandoneon), care a cucerit deja publicul bucurestean in seara zilei de duminica, 21 martie, impreuna cu sextetul sau. Programul concertului din 24 martie va cuprinde lucrari de Astor Piazzolla, Aldemaro Romero si Ernesto Lecuona.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Salii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.

Interpret si compozitor francez, Richard Galliano este cel care i-a conferit acordeonului statutul de vedeta pe cele mai prestigioase scene ale lumii. La 23 de ani s-a afirmat in viata muzicala pariziana ca aranjor, dirijor si compozitor, colaborand cu vedetele incontestabile ale muzicii franceze: Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco. In 1983 se intalneste cu Astor Piazzolla, eveniment care ii marcheaza profund traiectoria muzicala: Galliano se intoarce spre radacinile muzicii franceze, revalorizeaza intregul repertoriu traditional de vals musette, java, tangouri si initiaza un nou curent muzical denumit „New Musette”. Richard Galliano i-a conferit acordeonului statutul de instrument solist concertist, i-a modificat abordarea ritmica, i-a schimbat armoniile si mai ales a demonstrat ca este apt si pentru jazz. El si acordeonul sau model Victoria, inregistreaza o serie de discuri, face concerte, turnee, iar renumele sau face incojurul lumii. De la concerte sau inregistrari in duo cu Enrico Rava (trompeta), Charlie Haden (contrabas), Michel Portal (clarinet), Antonello Salis (acordeon), Eddy Louiss (orga), la trio-ul format cu Daniel Humair si Jean-François Jenny-Clarke, la formatii de cvartet, cvintet etc., la colaborarile cu orchestre renumite ca solist concertist, Richard Galliano propune de fiecare data interpretari deosebite, face muzica de buna calitate, autentica si plin de viata.

Dupa obtinerea premiului intai la Concursul „Astor Piazzolla” de la Castelfidardo, Roberto Salvalaio a devenit unul dintre muzicienii care promoveaza in mod sustinut muzica compozitorului argentinian, ca dirijor, interpret si orchestrator. Din 1998 este dirijor al Orchestrei de Camera din Venetia, ansamblu cu care a castigat premiul Piazzolla si un premiu special acordat de „Busy Music France” din Paris.

Roberto Salvalaio a dirijat orchestre simfonice ale Filarmonicilor din Romania, precum si orchestrele simfonice din Chisinau, Caracas, Catania, Vidin, Orchestra Simfonica Mediteraneana, Orchestra simfonica Rusa, Sinfonica din Venetia, alte orchestre din Lisabona, Zagreb, Bonn, Budapesta, Oslo, Lugano, Budapesta, New York, Manila, Beijing, Seul, Tokyo, Lyon. In anul 2004 a dirijat la Caracas lucrari de Aldemaro Romero in prima auditie mondiala.

In ianuarie 2000 a inceput colaborarea cu Orchestra de Camera Radio, cu un concert de prime auditii romanesti. Dupa un an a fost invitat din nou la pupitrul acestei prestigioase orchestre pentru a dirija primul concert-portret dedicat lui Astor Piazzolla in Romania. Recunoscut ca un foarte bun cunoscator al limbajului muzical al compozitorului sud-american, Roberto Salvalaio colaboreaza permanent cu editorul Aldo Pagani la revizuirea lucrarilor inedite ale acestuia. In februarie 2007, din colaborarea sa cu „A. Pagani Edizioni e Curci” si Orchestra de Camera Radio impreuna cu Corul Radio, a avut loc premiera mondiala integrala a oratoriului El Pueblo Joven de Astor Piazzolla, eveniment ce a fost posibil datorita revizuirii si transcrierii partiturii, realizate dupa manuscris chiar de el.