In ziua de 25 martie 2010 va fi inaugurata in Bazilica “Santa Maria del Popolo” expozitia de oua incondeiate si de icoane “Traditii romanesti de Pasti”. Expozitia include 300 de oua incondeiate provenind de la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti si douazeci de icone pe sticla si lemn cu teme pascale. De asemenea va rula incontinuu pe durata expozitiei un film documentar privind realizarea oualor incondeiate.

Pentru romanii care traiesc in strainatate credinta in puterea Crucii da putere si alina durerea. In ciuda tuturor iconoclasmelor, Pastele si simbolurile pascale care se regasesc in icoane si pe oua incondeiate au ramas punctul de referinta comun pentru toti crestinii. Ancorata in aceasta credinta, expozitia doreste sa aduca tutror vestea cea buna a triumfului vietii asupra mortii.

Ouale rosii sunt un simbol crestin al Invierii in intreaga lume. De la oul rosu la ouale multicolore si apoi la cele pictate s-a ajuns mult mai tarziu, probabil prin sec. XIX. Specific pentru Romania este obiceiul incondeierii cu ceara al oualor golite de continut. Aceste oua nu vor fi desigur ciocnite de Pasti, ele se pastreaza la icoana casei, sau sunt transformate in pasari decorative (porumbi), care se pastreaza insirate pe ata, la grinda casei. Regiunile in care obiceiul incondeierii este foarte raspandit, sunt Bucovina (nord-est), zonale carpatice Buzau, Vrancea, Bran, Arges si Valcea (centru) si Banat.(sud-vest). Pe langa acestea, in zonele Padureni si Ialomita (sud-est) mai exista un obicei al fierarilor, acela al „potcovirii oualor”.

Procedeul tehnic are un principiu comun cu procedeul “cire perdue”, in sensul ca suprafetele acoperite de ceara sunt modele in negativ, care vor aparea in culoare abia la topirea finala a cerii. Mai intai se acopera suprafetele care vor ramane albe si oul se cufunda intr-o baie de galben. Apoi se acopera suprafetele galbene si oul este scufundat in rosu si tot asa, pana la culoarea cea mai inchisa, care uneori este brun sau negru. Prin incalzirea finala, ceara se topeste si dispare, descoperind liniile sau suprafetele diferit colorate.

La inaugurarea expozitie vor participa Diana Bubenek Turconi (ministru consilier, Ambasada Romaniei pe langa Sf. Scaun, Roma), Ioana Popescu (director, Directia de cercetare stiintifica a Muzeului Taranului Roman, Bucuresti), Rodica Marinescu (referent stiintific, Muzeul Taranului Roman, Bucuresti).

Inaugurarea va fi urmata de un recital de muzica clasica al cvartetului de tineri (Carolin Ott, Pascal Menke, Philipp Fixmer, Victor Avramescu) al Misiunii Greco-Catolice Romane din München. Recitalul va cuprinde lucrari de Chopin, Schubert, Brahms.

Proiectul este realizat in colaborare cu Muzeul Taranului Roman (Bucuresti) si Asociatia culturala "Rivista delle Nazioni" (Roma).

Expozitia va fi deschisa pana in data de 11 aprilie.