"Orice oras din Romania poate, daca se pregateste, sa devina capitala culturala europeana. Insa este bine sa se pregateasca din timp", a declarat, joi, pentru Agerpres, primarul Sibiului. Klaus Johannis a anuntat ca Sibiul nu va mai candida la titlul de capitala culturala europeana in anul 2020, dar este de parere ca oricare dintre cele 3 orase care si-au anuntat candidatura - Timisoara, Iasi sau Cluj-Napoca - poate obtine acest titlu.

  • "Fata de Sibiu, care a avut putin timp sa se pregateasca, aceste posibile candidate au timp destul de mult", a afirmat Johannis, adaugand ca a discutat deja cu oficiali din Timisoara, Iasi si Cluj-Napoca pentru a-si oferi sprijinul pentru pregatirea viitoarei capitale culturale europene din Romania.

Potrivit lui Klaus Johannis, fata de Sibiu, care a fost invitat de Luxemburg si asa a intrat direct in competitia europeana si a devenit primul oras romanesc - capitala culturala, in 2020, orasul romanesc care se va lupta la nivel european pentru acest statut va trebui sa treaca, mai intai, printr-o competitie culturala interna.

  • ''Procedura de desemnare a viitoarei capitale culturale europene va avea doua etape: o competitie nationala interna si, ulterior, prezentarea in fata unei comisii europene'', a explicat primarul Sibiului.
  • El a explicat si de ce orasul sau nu va mai intra in cursa pentru acest titlu: ''Nu cred ca este nevoie sa mai candidam inca o data pentru CCE, avand in vedere ca Romania are suficient de multe localitati care au o viata culturala bogata. Daca ceilalti doresc sa se foloseasca de experienta noastra, este un lucru bun. Nu cred ca este cazul sa monopolizam un proiect atat de mare''.

Iasi, Timisoara si Cluj Napoca si-au anuntat intentia de a deveni, in 2020, capitale culturale europene, dupa modelul Sibiului, insa in cursa s-ar putea inscrie si alte orase.

Singurul roman prezent in comisia europeana care decide orasele capitale culturale europene, Constantin Chiriac, directorul Teatrului National de la Sibiu, sustine ca, intr-un final, poate chiar zece orase romanesti vor concura pentru a fi desemnate de Romania drept candidat oficial in cursa pentru capitala culturala europeana din 2020.

  • "Este important ca in Romania sa existe mai multi competitori. In mod cert, eu cred ca vor fi opt sau zece comunitati de la noi, care vor intra in competitie. Unele au infrastructura mai puternica decat altele, nu cred ca acest lucru este cel mai important. Cel mai important lucru este puterea proiectului", a declarat, pentru Agerpres, Constantin Chiriac.