In perioada 21 martie – 1 iunie 2010 are loc TIMOC Fest eveniment cultural menit sa intretina traditia si spiritualitatea romaneasca in comunitatile de romani de pa Valea Timocului din Serbia. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, in parteneriat cu asociatiile romanesti din Timoc.

In 21 martie 2010, ora 20.00, va avea loc la Centrul de Cultura din Petrovat concertul extraordinar de muzica populara romaneasca sustinut de Maria Ciobanu si orchestra „Pescarus” (dirijor Petrica Pana), cu un repertoriu semnificativ pentru zona Olteniei si de o puternica rezonanta pentru romanii de pe ambele maluri ale Dunarii. Evenimentul continua traditia de a invita in Timoc artisti romani cunoscuti si urmeaza indelung aplaudatului recital sustinut de Tudor Gheorghe, la Bor, la sfarsitul anului 2009.

Potrivit ICR, in aceeasi perioada, la Centrul Cultural din Bor se vor proiecta filmele documentare Sinele si celalalt. Balkan love story, realizat de Ionut Piturescu si Timoc│Lumea de dincolo, regizor Marius Olteanu, filme documentare realizate in anul 2009 in cadrul programului Mediateca romanilor din Timoc.

Concomitent cu aceste evenimente, vor avea loc la Malainita si in alte sate cu populatie majoritar romaneasca, ateliere si cursuri practice de sculptura in lemn, pictura de icoane pe panouri portabile din lemn, urmate de prelegeri pe teme de sculptura si pictura bizantina, de arta religioasa in general. Cursurile sunt sustinute de Protopop Boian Alexadrovici din Malainita si sculptori si pictori romani din zona, mesteri populari, cu o indelungata experienta in domeniu. Proiectul este organizat in parteneriat cu Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Sarbie „Rumani Ortodocsi“ din Malainita.