Fundatia Calea Victoriei va invita joi 18 martie, de la 18:30, la un eveniment despre familia Cantacuzino, gazduit de unul dintre cele mai frumoase palate ale Bucurestiului - Palatul Cantacuzino, astazi Muzeul National George Enescu.

Palatul Cantacuzino a apartinut lui Gr. Cantacuzino “Nababul”, om politic conservator, unul dintre cei mai bogati romani de la inceputul secolului XX. Palatul era recunoscut in Bucurestiul de altadata prin marile baluri pe care Mihail G. Cantacuzino impreuna cu Maruca Rosetti le organizau aici. Seratele si auditiile muzicale, la care George Enescu era un obisnuit, erau binecunoscute si se bucurau de prezenta numelor sonore din aristocratia romana si straina.

Familia Cantacuzino este o familie cu origini in Imperiul Bizantin, care se stabileste in sec 16 in Tara Romaneasca. A dat doi domnitori si numeroase personalitati publice, despre care vom povesti:

  • Serban Cantacuzino - fondatorul primei scoli romanesti din Bucuresti si ctitorul bisericii Fundenii Doamnei si al Manastirii Cotroceni. A stabilit unitatea de masura numita stinjen. Din vremea lui se pastreaza una dintre cele mai vechi carti de bucate de la noi.
  • "Nababul" -  Gh. Grigore Cantacuzino - a fost prim ministru conservator, proprietarul unuia dintre cele mai celebre palate de pe Calea Victoriei.
  • Ion Cantacuzino - medic microbiolog, creatorul Institutului Cantacuzino, aflat pe picior de egalitate cu Institutul Pasteur din Paris, cel mai mare producator de seruri si vaccinuri de la inceputul sec XX in Europa de Est.
  • Printesa Alexandrina Cantacuzino - a condus Societatea Femeilor Ortodoxe - o societate foarte eficienta in perioada interbelica
  • Ecaterina Cantacuzino, sotia Nababului, cea care a infiintat Caminul de copii Sf Ecaterina, singura institutie romaneasca omologata pe plan international in interbelic, pentru felul exemplar in care erau crescuti copii orfani, carora li se oferea sprijin si dupa virsta majoratului, pentru a putea urma o cariera sau alege o profesie decenta
  • Marie Cantacuzino - muza pictorului francez Puvis de Chavannes, care a folosit drept inspiratie chipul acesteia pentru a o picta pe Sf Genoveva, protectoarea Parisului
  • Maruca Cantacuzino - nora Nababului si mama lui Bizu (Constantin) Cantacuzino, aviator, prietenul pilotului francez Antoine de Saint-Exupery. Maruca a fost sotia lui Mihai Cantacuzino, ministru de Justitie si primar al Bucurestiului. Prin testament, Maruca, devenita prin a doua casatorie sotia lui George Enescu, lasa palatul Cantacuzino statului roman, cu conditia de a deveni muzeul Enescu.

Participarea se face pe baza de inscriere la contact [at] victoriei.ro

Data: 18 martie, 18:30

Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti

Loc: Palatul Cantacuzino - Muzeul Enescu