Alexandru Mirodan, cunoscut dramaturg si publicist a incetat din viața, la varsta de 83 de ani, la Tel Aviv, orașul in care a locuit din momentul sosirii in Israel, scrie Anima News . Alexandru Mirodan este pseudonimul dramaturgului roman de origine evreiasca Alexandru Zissu Saltman, redactorul publicatiei israeliene in limba romana Minimum.

Potrivit Anima news, scriitorul a incetat din viata in cursul nopții de marți spre miercuri. Bolnav de citeva luni, maestrul a reușit, cu mari eforturi sa publice ediția pe februarie a excelentei publicații ”Minimum”, pe care, de ani de zile o editeaza in Israel.

Alexandru Mirodan s-a nascut pe data de 5 iunie 1927, la Budeasa, in judetul Arges). Dupa ce a absolvit liceul la București, a inceput, la sfarsitul anilor '40, sa lucreze ca redactor la publicatiile Tineretea, Tanarul muncitor, Scanteia tineretului.

In anul 1956 la teatrul Național i se joaca cu un succes deosebit (peste 900 de reprezentații), pima piesa, ”Ziaristii”. Un alt succes de public și de prestigiu il reprezinta inugurarea Teatrului de Comedie din Bucuresti, pe 5 ianuarie 1961, cu piesa "Celebrul 702" de Alexandru Mirodan, care era si secretar literar al teatrului.

In anul 1966 primește Premiul Caragiale al Academiei Romane, pentru ca in 1976 sa emigreze in Israel, unde se stabilește la Tel Aviv.

Dupa ce a lucrat o perioada la Muzeul Diasporei "Beth Hatefutsoth", infiinteaza, impreuna cu poetul Sebastian Costin, revista in limba romana "Minimum".

Opera sa de referinta este ”Dictionarul neconventional al scriitorilor evrei de limba romana”, volumul cu literele A-B-C a aparut la Tel Aviv in 1986 iar cel cu literele D-E-F tot la Tel Aviv in 1997, la Editura Minimum, care apartine autorului-editor.

Alexandru Mirodan a tradus extrem de multe carti, in special romane politiste din seria Hercule Poirot scrisa de Agatha Christie, dar si cartea ”Cazul Louise Laboine” de Georges Simenon.