Portalul cultural LiterNet.ro a lansat de curand patru noi carti electronice - o piesa de teatru si trei scenarii de film - care pot fi citite online sau descarcate gratuit de pe site-ul sau. http://editura.liternet.ro/.

Eu cand vreau sa fluier, fluier este textul dramatic al Andreei Valean, care a stat la baza scenariului filmului omonim, regizat de Florin Serban, ce a castigat de curand Ursul de argint la Festivalul de la Berlin. Piesa a fost scrisa in 1997 si a fost debutul Andreei Valean, autoarea fiind in acel moment studenta in anul doi la Regie teatru. Volumul e ilustrat cu imagini din spectacolul lui Theodor Cristian Popescu din 1998, de la Targu Mures, care s-a bucurat de aprecierea criticii ce vedea in el semnul unei noi teatralitati. Montarea de la Targu Mures a fost importanta si pentru ca a prilejuit debutul actorului Sorin Leoveanu si al Adei Milea.

Cele doua scenarii de film publicate reprezinta continuarea proiectului LiterNet de publicare a scenariilor finaliste ale Concursului National de Scenarii HBO, organizat de catre HBO Romania in colaborare cu APFR - TIFF (Festivalului International de Film Transilvania). Aceste doua scenarii, castigatoare ale concursului din 2008, duc la 13 numarul scenariilor publicate din cele retinute in faza finala a concursurilor ultimilor 4 ani.

Despre primul volum, o comedie concentrata in mai putin de 25 de pagini, Codruta Cretulescu, critic de film, spune: "Fara prima si ultima secventa, scenariul Torta vie, scris de Bogdan Muresanu, ar fi putut deveni, linistit, o excelenta piesa de teatru intr-un act in care tonul e dat de prezentarea in oglinda a doua dramolete amoroase. Intre acea scena cu numarul unu ce joaca dublul rol de introducere si pregatire a unui prim "twist" si ultima, ce ofera atat morala (mascata de un pseudo-"twist"), cat si inchiderea fireasca a cercului (adevaratii protagonisti revin in prim plan), avem una dintre cele mai spumoase comedii romanesti de dialog si situatie scrise in ultimii ani."

Cel de-al doilea scenariu castigator al concursului HBO, Cainele japonez de Ioan Antoci, a castigat in 2009 si prestigiosul Krzysztof Kieslowski ScripTeast Award, juriul apreciind ca este "... un scenariu emotionant, care te pune pe ganduri si care promite sa ofere o bogata experienta cinematografica. In spatele inselator de simplelor probleme de zi cu zi cu care se confrunta memorabilele sale personaje, se afla teme universale. Aceste teme - familie, durere, credinta, etc., - sunt tratate intr-o maniera sensibila si fermecatoare... Personajele sale sunt oameni cu defecte care, salvandu-se cu ajutorul bunatatii innascute ce-i caracterizeaza, vor lasa spectatorii plangand de fericire." Editura LiterNet a publicat ambele variante ale scenariului.

Nu demult, Editura LiterNet a mai publicat un scenariu, cel al filmului Politist, adjectiv, scris si regizat de Corneliu Porumboiu, film care poate fi vazut in aceste zile postul HBO.