Scurtmetrajele Soarele si luna (2008, 12 min) si Legenda activistului in inspectie (2009, 19 min) de Ioana Uricaru vor fi proiectate joi, 11 martie 2010, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman. Proiectiile vor avea loc in prezenta regizoarei.

Scurtmetrajul Soarele si luna a fost selectionat la mai multe festivaluri, printre care American Film Institute Festival, Los Angeles si a fost proiectat la Cinemateca Americana. Romania, anii 60. O zi friguroasa de noiembrie care incepe la fel ca toate celelalte zile ale ei: se trezeste singura si pregateste masa inainte de a pleca la fabrica. Doar ca astazi resoul electric se arde... Poate sotul ei, pe care nu apuca niciodata sa-l vada, il va repara cand ajunge acasa din schimbul de noapte....

Legenda activistului in inspectie face parte din seria de legende urbane ecranizate in filmul Amintiri din epoca de aur, care isi propune sa fie o istorie neconventionala a comunismului din Romania. Romania, anii 80: la primaria din sat suna telefonul: un politruc de la centru porneste sa inspecteze traseul vizitei de lucru care urmeaza sa aiba loc in ziua urmatoare si insista ca ordinele sa-i fie respectate intocmai.

Ioana Uricaru este regizor, scenarist, monteur si face parte din generatia lui Mungiu. L-a asistat pe Cristian Mungiu pe platou la cateva scurt-metraje si a colaborat la productia acestuia „Amintiri din Epoca de Aur”, pentru care a semnat episodul „Legendei activistului in inspectie”.

Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile, informeaza ICR.