Incepand cu anul 1993, Bistrot de Venise a devenit unul din punctele de intalnire a elitei artistice venetiene, prin elegantul sau ambient si temele de actualitate culturala si sociala care atrag un public de calitate. Din 2009, Bistrot de Venise gazduieste anual, in luna martie, o intalnire cu un poet roman, invitat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

Colaborarea cu Bistrot de Venise se inscrie in strategia Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia privind promovarea constanta in Italia a literaturii si politicii editoriale romanesti.

Astfel, protagonista intalnirii din martie 2009 de la Bistrot de Venise a fost poeta Nina Cassian, o personalitate remarcabila, nu de putine ori controversata si contestata, cu o revenire spectaculoasa in peisajul literaturii contemporane din Romania odata cu aparitia volumelor Spectacol in aer liber si Confidente fictive.

In acest an, invitatul intalnirii de la Bistrot de Venise, care va avea loc marti, 9 martie, incepand cu ora 17,00, va fi poetul Mircea Dinescu.

Dialogul poetului cu publicul venetian va fi punctat de lecturile unor poeme reprezentative din opera sa (Gainile, Buldozerul, Scurt extras din dosarele secrete ale Razboiului de 100 de ani, Mica ceremonie la ingroparea unui submarin dintre cele doua razboaie, Dreptul la libera circulatie, Istoria romantata a sinucigasului ratat, Calatoria, Autopsia ingerului, Cantec de buzunar, Trista deturnare a sinucigasului), traduse in limba italiana de Francesco Ricci, unul din cei mai promitatori traducatori de literatura romana, beneficiarul unei burse a Institutului Cultural Roman.

Tot la Bistrot de Venise va fi inaugurata joi, 11 martie, incepand cu ora 17,30, expozitia „La Città” de Monica si Paul Timofei, actualmente bursieri „Vasile Parvan” la Accademia di Romania din Roma. Cei doi tineri artisti plastici romani vor fi prezentati de criticul de arta Emanuele Horodniceanu. Expozitia va fi deschisa publicului pana pe 24 martie.

Ambele manifestari beneficiaza de sprijinul Institutului Cultural Roman.