Perioada anilor treizeci va ramane in istoria Romaniei ca o veritabila varsta de aur, tulburatoare si complexa, reflectata in mii de pagini de jurnal, fotografii, picturi, filme etc. Acum se confrunta mai acut ca niciodata traditie si modernitate, vechi si nou, inovatie si conservatorism.

Din aceasta tensiune creatoare iau nastere profesii noi, oameni noi, oameni de succes, asa cum le-am spune astazi. Apar astfel arhitectul, avocatul, aviatorul, muzeograful, reporterul de scandal, specialistul in publicitate, turistul, intelectualul de profesie, muncitorul sindicalist – iar lista ar putea continua. Ne vom intalni deci cu nume ca ale arhitectei Henrieta Delavrancea-Gibory reporterului Filip Brunea-Fox, intelectualii grupului Criterion (de la Mircea Eliade la Haig Acterian), cu sindicalistul A. Constantinescu sau aviatorul Constantin “Bizu” Cantacuzino. Personalitati fascinante, oameni care au intemeiat profesii si au construit cariere nemaintalnite (la propriu!) pana atunci.

Cursul organizat de Fundatia Calea Victoriei isi propune o incursiune in lumea fascinanta a profesiunilor anilor treizeci. Vom vorbi in cinci intalniri despre oameni, fapte, dificultatile inceputului anumitor profesii, viata cotidiana, personalitati marcante ale perioadei, intamplari anecdotice sau memorabile. Ne vom apropia de intelegerea mai profunda a anilor treizeci, dar participand la acest curs veti intelege si aprecia mai bine si profesiunea Dumneavoastra actuala, istoria si evolutia sa.

La final, va trebui sa raspundem, fie si partial, la intrebarea pe care am lansat-o la inceputul ciclului nostru de conferinte de la Fundatie: De ce iubim anii treizeci? Raspunsul nu poate fi decat unul singur, in maniera lui Flaubert: pentru ca anii treizeci suntem noi!

Mirel Banica este doctor in stiinte politice a Universitatii din Geneva, Elvetia, 2004. Cercetator asociat, Universitatea Laval, Québec, Canada. Domenii de specializare: sociologia memoriei, sociologia religiilor, geopolitica. Stagii de specializare la EHESS, Paris. Alumnus al Colegiului Noua Europa (NEC), Bucuresti. Colaborator permanent al ziarului “Dilema Veche”, Bucuresti.

Durata curs: 5 ateliere

  • Frecventa: saptaminal - Joi
  • Cost curs: adulti - 150 ron/ elevi, studenti - 113 ron
  • Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei
  • Data incepere: 11 martie, 19:00

Inscriere la - contact@victoriei.ro