Institutul Cultural Roman de la Stockholm, in colaborare cu distribuitorul suedez de film novemberfilm, organizeaza in perioada 4 – 7 martie la cinematograful Rio din capitala Suediei a patra editie a Zilelor Filmului Romanesc. Editia din acest an poarta denumirea Regulile jocului si ii are ca invitati pe regizorii Corneliu Porumboiu, Razvan Radulescu si Hanno Hoefer.

Selectia filmelor a fost realizata de catre criticul de film Adina Bradeanu. Programul cuprinde atat filme care vor fi distribuite in Suedia de catre novemberfilm – Politist, adjectiv si Amintiri din Epoca de Aur –, cat si filme care vor fi prezentate publicului suedez in exclusivitate in cadrul festivalului – Francesca si Katalin Varga. Spectatorii de la Stockholm vor avea ocazia sa vizioneze lungmetrajele Felicia, inainte de toate si Cea mai fericita fata din lume, proiectate la inceputul anului la Festivalul International de Film de la Göteborg. Repertoriul este completat cu doua opere clasice ale cinematografiei romanesti, Reconstituirea si Nunta de piatra, cu scurtmetraje ale tinerilor regizori Paul Negoescu, Vlad Trandafir si Marius Olteanu, precum si cu filmul The Fall, avand-o drept protagonista pe micuta actrita Catinca Untaru.

Invitatul suedez al festivalului este jurnalistul de film Roger Wilson, realizatorul emisiunii Kino la principalul post al Radiodifuziunii Suedeze, P1. Acesta va purta o discutie cu regizorul Corneliu Porumboiu in seara premierei de gala a filmului Politist, adjectiv. Adina Bradeanu va discuta cu Razvan Radulescu si cu Hanno Hoefer dupa proiectiile lungmetrajelor Felicia, inainte de toate, respectiv Amintiri din Epoca de Aur. In cadrul festivalului va avea loc la Södra Teatern un concert al trupei Nightlosers, al carei solist este regizorul Hanno Hoefer.

Programul complet al festivalului poate fi accesat la adresa www.rkis.se.

In continuarea festivalului, ICR Stockholm va organiza la sediul sau, pe data de 8 martie, o dezbatere la care vor participa regizorii Razvan Radulescu si Hanno Hoefer, precum si jurnalistii de film Adina Bradeanu si Roger Wilson. Dialogul va cuprinde teme legate de trecutul, prezentul si perspectivele de viitor ale filmului romanesc, subiectele abordate de tinerii regizori si – cu referire la titlul festivalului – regulile pe care cinematografia contemporana trebuie sau nu sa le respecte.

Festivalul este organizat incepand din anul 2006, cele trei editii de pana acum bucurandu-se de un real succes, informeaza ICR Stockholm.