Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anuntat marti ca a inceput negocierile cu reprezentantii Casei Regale, pentru prelungirea contractului de inchiriere a Castelului Peles. "Casa Regala doreste sa vanda Castelul", a declarat ministrul, precizand ca o eventuala decizie de preluare a Castelului de catre stat ar trebui discutata si luata in Guvern, transmite Agerpres.

"Casa Regala doreste sa vanda castelul. In momentul in care noi vom fi notificati in scris trebuie sa dam un raspuns, daca folosim dreptul de preemptiune sau nu. Daca nu vom folosi acest drept, intrebarea este ce se va intampla cu cele 60.000 de piese care se afla in Castelul Peles si in Pelisor, ce se va intampla mai tarziu cu castelul", a declarat Kelemen Hunor, la sedinta de lucru a Comisiei pentru cultura a Senatului.

La preluarea portofoliului Culturii, Kelemen Hunor a anuntat ca printre prioritatile sale se afla renegocierea contractului cu Casa Regala privind Castelul Peles. "Avem mai multe solutii in ceea ce priveste castelul Peles. Prima posibilitate ar fi cumpararea, dar inseamna o suma foarte mare care momentan nu exista si probabil nu va exista nici in viitor. De aceea, cea mai buna solutie ar fi renegocierea contractului. In primavara anului viitor, daca nu reusim sa prelungim contractul, trebuie sa retragem colectia care este una uriasa, care are o valoare simbolica si sentimentala. Daca se ajunge la renegociere pe termen lung cu Casa Regala, ar fi o posibilitate de cumparare in viitor, inclusiv prin rate anuale a sumei negociate", declara pe 22 decembrie Kelemen Hunor, la audierile in comisia parlamentara de specialitate.