Doi artisti plastici galateni expun la Roma

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 11 februarie 2010, 14:45 Actualitate | Cultură

Gheorghe Andreescu, Ruine la Cap Kaliacra
Foto: Accademia di Romania din Roma
Expoziţia “Natura arhitectura” a artiştilor Jana şi Gheorghe Andreescu de la Muzeul de Artă din Galaţi va fi vernisata miercuri, 17 februarie, în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania din Roma  Artiştii Jana şi Gheorghe Andreescu vor prezenta în cadrul expozitiei o serie de cca. 60 de lucrări şi o instalaţie avand ca tema natură şi arhitectură. Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Mariana Cocoş de la acelaşi muzeu gălăţean.

La o primă abordare  relaţia dintre aceşti  doi termeni - natură şi arhitectură - pare antagonică: ”natura” poate să desemneze o zonă a supremei libertăţi şi a imprevizibilului misterios, atrăgător dar şi declanşator de catastrofe adesea fatale omului. “Arhitectura” este, dimpotrivă, o creaţie a minţii şi a priceperii omeneşti, presupunând ordine, geometrie, rigoare … liniştire. Arhitectura poate deveni, aşadar, opusul naturii ce poate fi  îmblânzită de proiectele umane, dar scapă mereu  tendinţei ordonatoare a omului.

Artista Jana Andrescu denotă în cuvintele criticului de artă Mariana Cocoş (Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi) “acea tendinţă conştient cultivată de a descoperi ´faţa ascunsă a lucrurilor´”, de a o dezvălui prin gest şi culoare faţa luminoasă a lucrurilor în tensiunea lor vitală. “Tehnica de o mare virtuozitate cultivată de Jana Andreescu transmite astfel concomitent senzaţia de energie şi sensibilitate prin fluiditatea şi transparenţele care alcătuiesc spaţiul compoziţional” (Mariana Cocoş).

Artistul Gheorghe Andreescu împleteşte subtil preocupările sale pentru lucrări de artă monumentală, grafică publicitară, scenografie, restaurare, medalioane şi plăci omagiale,  muzeografie în picturi în care domină “interesul pentru multisemantismul obiectului pictural” (Mariana Cocoş) ca posibilitate de apropiere de aceeaşi armonie secretă a naturii ca peisaj şi ca reprezentare  simbolică. Peisajul pitoresc al mării şi în special al Balcicului îl circumscrie  pe acesta din urmă ca loc predilect de întâlnire între frumuseţe naturală şi ”memorie culturală” în ceea ce poate reprezenta pentru artiştii Jana şi Gheorghe Andreescu o căutare a materialităţii semnificative, a “geometriei secrete” a lumii. Nu antagonism, aşadar, între natură şi arhitectură, ci complementaritatea vitală a întrupării artistice.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

202 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri