Incepind din aceasta saptamina, colectia „Biblioteca Polirom” le propune iubitorilor de literatura straina un nou nume: americanul de origine bosniaca Aleksandar Hemon, un scriitor tradus in peste 20 de limbi, pe care criticii de peste Ocean l-au numit „noul Nabokov”.

Hemon, nascut la Sarajevo in 1964, a absolvit Universitatea din Sarajevo si a ajuns sa publice in fosta Iugoslavie, inainte de implinirea virstei de 26 de ani. In 1992, a plecat la Chicago, cu intentia de a petrece acolo citeva luni. Asediul orasului Sarajevo i-a facut insa reintoarcerea imposibila.

Autor a doua romane – Proiectul Lazarus si Omul de nicaieri – primul nominalizat in 2008 la National Book Award, al doilea, la National Book Critics Circle Award in 2002 – si a doua volume de povestiri, The Question of Bruno si Love and Obstacles, Hemon este unul dintre cei mai apreciati scriitori americani ai momentului.

Cartea cu care Editura Polirom il face cunoscut cititorilor romani pe Hemon este chiar romanul de debut al acestuia, Omul de nicaieri, aparuta in traducerea lui Dan Sociu, informeaza editura.

Jozef Pronek, protagonistul fanteziilor din romanul Omul de nicaieri, rataceste prin Chicagoul anilor ’90. Este un tinar bosniac care visa in liceu sa atinga celebritatea cu trupa sa cintind cintece de Beatles, un specimen anacronic picat in toiul miscarilor contraculturale ale vremii, un personaj cu o identitate dubioasa si un trecut ce ramine partial invaluit in mister. Viata lui Pronek pare sa se reconfigureze in fiecare nou capitol, din diversele perspective ce reconstruiesc personajul si in contextele bizare in care se trezeste blocat: in Kiev, in timpul unei lovituri de stat de dupa prabusirea Uniunii Sovietice, dind mina cu presedintele George Bush, cu care are un schimb ridicol de replici; sau militind timorat pentru Greenpeace; sau facind pe detectivul particular. Cert este ca reuseste mereu sa stirneasca interesul celor din jur, care ii atribuie automat amprenta alienanta si exotica a refugiatului dintr-o tara devastata de razboi. Privita prin ochii acestui emigrant mereu stingher si nedumerit de reactiile celor din jur, lumea se invaluie intr-un aer de stranietate ce lumineaza fiecare detaliu marunt din noi unghiuri.