Festivalul Flamenco va oferi publicului bucureştean, pe parcursul unei luni întregi, spectacole si concerte de dans si muzica din zona artei flamenco, atit din cea clasica, traditionala, cit si din avangarda genului. Desfasurat in perioada 8 februarie – 7 martie, festivalul va aduce in Romania o selectie a celor mai premiati artişti din zona artei flamenco, recunoscuti la nivel internaţional.

Potrivit Institutului Cervantes vor participa la acest maraton de arta flamenco: ansamblul de muzica de camera La Maestranza, trio de Jazz flamenco Sergio Monroy, duo de chitara flamenco Javier si José Antonio Conde, dansatoarea Yolanda Osuna si regizorul Carlos Saura.

Programul Festivalului:

Teatrul Odeon, Sala mare

8, 9, 10 februarie 2010, ora 19.00

Tablao flamenco de Yolanda Osuna

Primul spectacol din festival este sustinut de trupa de dans flamenco condusa de dansatoarea Yolanda Osuna Linares, care, in format traditional de tablao flamenco va oferi spectacolul Sentimente / Sentimientos. Alaturi de Yolanda Osuna si de dansatoarea Beatriz Osuna evolueza La Divi–cantaora (María Rosa Navarro Villanueva) si El Niño Seve – chitarist ( Severiano Jimenez Flores). Spectacolul este compus din zece secvente: Agonia, Furia, Nostalgia, Singuratatea, Tristetea, Pasiunea, Atractia, Bucuria, Fericirea. Toate aceste secvente sunt lucrate pe ritmuri specifice dansului flamenco respectiv martinete, seguirias, granaina, solea, tientos, malagueñas, guajiras, alegrias si bulerias.

Yolanda Osuna (Córdoba, 1981) îşi începe cariera de dansatoare de flamenco la vîrsta de trei ani, aparand pe scena pentru prima oara la virsta d cinci ani. Apoi studiază dans flamenco la Conservatorul din Córdoba, luîndu-şi licenţa cu notă maximă. Îşi continuă pregatirea profesională cu maeştri precum Javier Latorre, Matilde Coral, Milagros Mengíbar sau Blanca del Rey.

Ateneul Roman, Sala mare

16 februarie, ora 19.00

Recital instrumental al ansambului de muzică de cameră “La Maestranza”

Membri: Flaut (Ezequiel Cortabarría), clarinet (Vicente Sabater), violă (Eva Martín), contrabas (Germán Muñoz), violoncel (Michal Dmochowski), percutie (Roberto Vozmediano, chitara şi direcţie artistică (José María Gallardo del Rey).

Ansamblul instrumental de muzică de cameră La Maestranza ia fiinţă în 1994 la San Lorenzo del Escorial, avînd în componenţă flaut, clarinet, viola, violonchel, contrabas, percuţie şi chitară.

Din programul concertului: Banderillas de Tiniebla, Obertura de Silverio, Concierto para Tres Noches de Primavera, Epitafio a Isaac Albéniz, Fuego, Portola Sycamore, Falla by La Maestranza, Lorca Suite

Sala Radio

22, 23 februarie, ora 19.00

Concert de jazz flamenco "Chicuco", Trio Sergio Monroy

Membri: Pian (Sergio Monroy), chitara-bas (Alejandro Benítez), percutie (Isra Katumba).

Sergio Monroy (Cadiz, 1980) combină pasiunea pentru flamenco cu studiile aprofundate de flamenco la Conservatorul Manuel de Falla din Cádiz. Debuteaza la 16 ani ca pianist de flamenco. Studiază pian flamenco la Madrid cu maestrul Arturo Pavón şi la Cádiz cu profesorul Antonio Escobar Perera. În 2004 este finalist al Premium Naţional al Criticii de Flamenco pentru piesa "Monroy" de pian flamenco. Susţine concerte atît solo cat şi alături de nume mari din flamenco precum Miguel Póveda, Andrés Marín, Javier Latorre, Mari Angeles Gabaldón, Encarna Anillo, Mariana Cornejo, La Tobala, El Junco, Pedro Sierra, Maria Jose Santiago, Maita Vende CA, El Barrio etc . În februarie 2009, a lansat al doiles său disc, “Chicuco” (cuvintul “chicucco” inseamna “baiat de pravalie, ucenic”).

Ateneul Român, Sala mica

27 februarie, ora 19:00

28 februarie, ora 19.00

Recital de chitara flamenco sustinut de Javier Conde

Teatrul Odeon, Sala mare

1 martie 2010, ora 19.00

Recital de chitara flamenco sustinut de Javier Conde, acompaniat la chitara de José Antonio Conde

La numai 18 ani, Javier Conde are o traiectorie muzicală impresionantă, reflectată în participări la Concursul pentru “Tinere talente” de chitara flamenco (Jerez de la Frontera, 1999), şi la cea de-a V-a editie a Concursului National de Chitara Flamenco (Jaen, 2003).

Din programul concertelor din festival:

Taranta (Presimtire de Víctor M. “Serranito”), Alegrías (Sosind in port de Víctor M. “Serranito”), Malagueñas (Briza din La Caleta de Sabicas), Guajiras (Brize din Antile de A. Batista), Soléa (Aer de Puerto Real de Sabicas),Danza (Noptile Damascului de Sabicas), Granainas (LA CARTUJA de Gerardo Núñez), Zapateado (Vârf si toc de Victor M. “Serranito”), Bulerías (Birjari de A. Batista), Fde Huelva (Brize din Huelva de Niño Miguel), Rumba (Un trandafir de Riqueni & J. CONDE), Polka paraguyan (Pasarea-clopot – cântec popular). Chitară de acompaniament: JOSÉ A. CONDE

Cinema Elvira Popescu,

5, 6, 7 martie, orele 16.00, 18.00, 20.00

Ciclu de filme regizate de Carlos Saura, prezentate de Carlos Saura

Carlos Saura, prin impresionanta sa activitate de regizor, reprezintă cinematografia spaniolă din a doua jumătate a secolului XX. A început în 1958 cu un documentar (Cuenca) şi a continuat cu lung-metrajele Los golfos(1960) şi celebrul La caza (1965), apoi cu Peppermint frappé (1967), Stress, es tres, tres (1968) sau El jardín de las delicias (1970), filme care au adus neorealismul în Spania şi au abordat cele mai dificile subiecte, în speţă ravagiile războiului civil, represiunea franchistă, tabuurile erotice, cenzura. Seria de filme dedicate dansului spaniol, tangoului, artei flamenco sau filmele muzicale constituie o altă faţetă a operei sale şi marchează momente în istoria genului, din anii 80 pînă în prezent. Documentarul Flamenco este considerat cel mai important documentar audio-vizual despre această artă.

Festivalul este realizat cu sprijinul comunitatii de afaceri spaniole prezente in Romania si este cel mai mare eveniment cultural prezentat in România prin intermediul Institutului Cervantes. Evenimentul este organizat de Institutul Cervantes din Bucuresti si Ambasada Spaniei in România, cu sprijinul Agentiei Andaluze de Flamenco.