Palatele Bucurestiului, un eveniment cu Adrian Majuru: Cand nobletea inseamna mai multe privilegii decat obligatii, inceteaza sa mai fie aristocratie

de R.M.     Fundatia Calea Victoriei
Miercuri, 3 februarie 2010, 12:54 Actualitate | Cultură

Palatul Stirbei (Calea Victoriei)
Foto: Fundatia Calea Victoriei
Fundatia Calea Victoriei va invita in 4 februarie, de la 18:30, la Galeria Artmark, la un eveniment despre palatele Bucurestiului - cele disparute si cele care exista si azi - precum si despre oamenii si atmosfera din inalta societate a secolului trecut.

Inalta societate a fost intotdeauna o poveste legata de putere si de export al modelelor. Dar, noua, celor de azi, ne scapa un amanunt semnificativ. Punctul de plecare. Cum s-a nascut de fapt aceasta poveste? Dintr-o necesitate, ar putea fi raspunsul. Este vorba mai degraba de o atitudine 'in trend' cu istoria si  intotdeauna pregatita cu schimbarile peisajului. Nu este nimic 'glossy' si nici vreo urma de 'glamour'.

Vechii greci au definit fundamental aceasta atitudine in trend cu istoria. Daca nu o mai puteau pastra, atunci nu mai exista high life. Iar punctul de plecare al povestii noastre se afla chiar in etimologia celui mai uzitat cuvant care defineste inalta societate: aristocratia. Avem un cuvant compus din aristos (mai bun, mai intelept, mai luminat) si cratos (putere). Asadar, pentru vechii greci si intreaga antichitate, era esential ca puterea sa ramana in mainile celor mai buni. Cand acesti 'mai buni' deveneau 'mai rai', societatea se prabusea in 'kakocratie' (de la grecescul 'kakos', mai rau, mai prost) si sfarsea in tiranie sau anarhie.

Peste o mie de ani, Franta aristocratica si absolutista a pastrat sintagma 'nobletea care obliga', probabil cea mai discreta si dificil de cuprins definire a inaltei societati. Nobletea care obliga inseamna mai multe obligatii decat drepturi. Cand aceia care joaca rolul unei demografii superioare considera ca detin mai multe privilegii decat obligatii, inceteaza sa fie ceea ce grecii defineau prin aristocratie.

Societatea romaneasca a avut pana la 1945-1947 o patura relativ restransa de nobili care si-au asumat ierarhia sociala, oferind societatii o mana intinsa in situatii de criza. O mana care oferea si nu jefuia. Bijuteriile si accesoriile vestimentare nu explodau in opulenta iar gesturile, mersul pe strada, prezentele oficiale sau informale in spatiul public - cum ar fi salile de opera sau teatru, - se aflau intr-un rol secundar. Rolul principal in acest film il avea intotdeauna societatea.

Inalta societate investea in propria-i spiritualizare, ajutandu-i adesea si pe altii fara mijloace, cu ajutorul unor accesorii precum contul bancar, vila suplimentara de la sosea - transformata ocazional in cenaclu literar, club pentru artisti, societate filantropica etc. Intrarea in lumea buna a adolescentului se realiza tot cu discretie, la primul bal, catre virsta de 15-16 ani, cand parintii il prezentau rudelor mai indepartate, prietenilor de diferite ranguri, apropiatilor din lumea afacerilor. La randul lor, adultii intrau pe scena publica prin baluri de binefacere, pentru strangerea fondurilor necesare stingerii unor suferinte cotidiene, in fata carora societatea reactiona cu greutate.

Palatele Bucurestiului - povestea unei lumi disparute. I-au ramas urmele, stralucitoare accesorii de viata cotidiana. Si pe astfel de urme incercam sa reconstituim aceasta poveste nu demult apusa.

Adrian Majuru este cercetator la Muzeul Municipiului Bucuresti si coordoneaza Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Este autorul mai mulor carti despre Bucuresti, precum Bucurestiul mahalalelor sau periferia ca mod de existenta (Compania 2003) si Bucuresti. Povestea unei geografii umane (Institutul Cultural Roman, 2008). In sfera preocuparilor sale se afla si zona de underground urban. Intre alte titluri publicate, amintim aici selectiv Copilaria la romani (Compania, 2006), Familia Minovici - univers spiritual (Institul Cultural Roman 2007) si Destin valah in ilustratii si 101 texticulete (Paralela 45, 2009). In prezent, coordoneaza seriile “Antropologia urbana” si “Periferii nocturne” la Editura Paralela 45.

Data: Joi 4 februarie, 18:30
Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti
Loc: Galeria Artmark (Logofat Luca Stroici 18)
Inscriere la - contact@victoriei.ro


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

1743 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Palate (Miercuri, 3 februarie 2010, 14:50)

  Paul [anonim]

  Din cate stiu avem un cioban care detine un palat.
  • 0 (0 voturi)    
   cata cultura...ai (Joi, 4 februarie 2010, 9:55)

   aeugenius [anonim] i-a raspuns lui Paul

   prima idee care ti-a traznit capul a fost legata de un idiot.....aici s-a ajuns cu "deculturalizarea" romanilor....asta sa fie imaginea dominanta in mintea romanilor!? pacat....
 • 0 (0 voturi)    
  eveniment (Miercuri, 3 februarie 2010, 17:47)

  Ion I [anonim]

  "un eveniment despre palatele Bucurestiului - cele disparute si cele care exista si azi"... "incercam sa reconstituim aceasta poveste nu demult apusa"

  din poze si amintiri (? cine le are) ca sunt praf si pulbere toate "palatele"... daca nu sunt proprietati private ale vreunor smecherasi.
 • 0 (0 voturi)    
  N-am mai auzit asa ceva! (Miercuri, 3 februarie 2010, 18:42)

  CRAP [anonim]

  "Cand nobletea inseamna mai multe privilegii decat obligatii, inceteaza sa mai fie aristocratie"

  asemenea aberatie e greu de imaginat, d'apoi de citit.. prin perceptia elementara aristocratia inseamna o mana de ciobani cocotati pe o gramada de privilegii, ptr ca asta e sensul care il are de fapt dupa caderea romei incoace.. ce-au definit vechii greci era ceva aparte, care se aplica democratiei lor originale, si se traduce prin faptul ca marile familii conducatoare aveau nevoie sa aiba mereu oameni de valoare in frunte ptr a-si pastra influenta publica. spre deosebire de aristocratia europeana a evului mediu care belea tot ce misca, singura preocupare fiind doar influenta fata de cel mai puternic. nobless oblige e doar o spusa prin care aristocratia chipurile isi declara valorile primare: onoare, promisiune etc. dar toate astea intre ei, nu va imbatati cu apa rece. cine a citit un pic din memoriile unor personalitati ale vremurilor (mai ales francezi) isi da seama clar ce societate de trei lei era asa zisa aristocratie.. marea majoritate erau niste capete goale calarind sacii cu bani acumulati de stramosi prin talharie si jaf ordinare; seamana leit cu spalarea banilor. un stramos a furat, ucis, jefuit si talharit la bunul plac, impunandu-se prin cruzime si determinare. secole mai tarziu, un botz cu pampon declama virtutile speciale ale aristocratiei. pai nu degeaba a facut burghezia revolutie; singura care a evoluat in redarea demnitatii individului a fost burghezia. aristocratia? hai sa nu aberam..
 • 0 (0 voturi)    
  textul tau este aberant, bai crapule (Miercuri, 3 februarie 2010, 18:55)

  herodot [anonim]

  mai citeste istorie... cind intr-o societate, oricare ar fi ea, privilegiile sunt predominante in fata obligatiilor reduse la nimic, acolo vom intalni un cioban intr-un palat si unii care se prefac ca nu vad nimic.
  • 0 (0 voturi)    
   poate exagerat vrei sa spui (Miercuri, 3 februarie 2010, 19:31)

   crap [anonim] i-a raspuns lui herodot

   repeti pur si simplu titlul articolului, fara argumentare. obligatiile seniorului (ma refer la evul mediu) fata de supusii lui paleau fata de mormanul de privilegii si practic drept de viata si de moarte asupra lor. cred ca ai niste lacune grosolane, sau ce-ai citit n-ai inteles mai nimic. vezi sa nu cazi de emotie daca madam de pee-pee, inconjurata de un sobor de preoti, isi va da jos din mertzanul ministerial pretiosul dos aristocrat. suntem in sec 21, ptr numele lui dumnezeu, libidosenia asta trebuie sa inceteze.
   • +1 (1 vot)    
    crapule (Miercuri, 3 februarie 2010, 21:04)

    aristocratu" [anonim] i-a raspuns lui crap

    libidosenia a inceput dupa 1945 si continua si azi. Problema ta care e de fapt? daca esti de stinga, atunci ok! Iar burghezia de care vorbesti s-a nascut din ceea ce se numea cindva, prin evul mediu invocat de tine, nobilime de roba. adica fara singe albastru dar care, meritoriu, a urcat treptele scarii sociale pina aproape de sferele inalte ale puterii. Daca romania pute si e libidinoasa asta se intampla si pentru ca demografia civilizata si urbana a fost decimata violent de tiganimea si puslanimea nomenclaturistilor agramati, din care cu siguranta si tu faci parte. Iti pute ai? Pai chiar tu puti bai libidinosule!
    • 0 (0 voturi)    
     a lu' aristocratu', te caracterizezi singur (Miercuri, 3 februarie 2010, 23:04)

     CRAP [anonim] i-a raspuns lui aristocratu"

     prin ultimile randuri. nici n-ai habar ce inseamna demografie. spumele pe care le faci confirma un lucru stiut: servitorii sunt mai fanatici in a'si apara stapanii decat stapanii insisi. sclavi moderni ai feudalismului anacronic, visati fericiti la statutul de sluga favorita, probabil ca asta va da simtamantul de implinire, la fel cum un caine da multumit din coada la osul stapanului. paradoxal, fii de nomenclaturisti viseaza la sangele albastru mai ceva decat cei care'l au.. culmea parvenitismului?
    • 0 (0 voturi)    
     si o precizare, ca sa nu mai lesini p'aici (Joi, 4 februarie 2010, 0:16)

     crap [anonim] i-a raspuns lui aristocratu"

     daca m-ai fi citit cu atentie ai fi vazut ca m-a deranjat punerea pe picior de egalitate a aristocratiei grecesti cu aristocratia MEDIEVALA (cu litere mari, ca sa intelegi mai bine poate). aia cu madam pee-pee a fost o ironie la faptul ca cei care viseaza la vechea aristocratie sunt sensibili si la aerele de sange albastru ale celor din ziua de azi. fiecare cuvant ce am spus se aplica la aristocratiei vechi; putini au fost cei luminati care au incurajat artele, stiinta, au luat apararea anumitor personalitati in fata inchizitiei sau altor persecutari (si nu la noi, nu de boierii nostri). iar ce face madam jeni mai jos cu 'o categorie sociala disparuta', e un gen de ciorba, in care ar intra de fapt toata lumea educata probabil din perioada interbelica, paturi sociale intregi care n-aveau nimic de-a face cu aristocratia. ce patologic cum altii se viseaza intotdeauna mai stapani ca altii, desi nivelul lor intelectual e ascuns in trena grea a intolerantei. spume si injurii. da, cu alde voi siguri vom cladi o romanie uau!, ultrainfloritoare.. si a propos, ce mare rahat sa intinzi o 'mana' (!) de ajutor cand stai cu c**u' pe sacu' cu bani.. cand un sarac rupe o bucata de paine de la gura ptr semenul lui nu se stie, da' cand miliardaru' rupe un milion si'l doneaza, in mod abstract (ca habar n-are exact; el nu se implica, si-a facut datoria) vuiesc toate ziarele. alright!
     • 0 (0 voturi)    
      se confirma vorba ceea... (Vineri, 5 februarie 2010, 11:19)

      din cite vad [anonim] i-a raspuns lui crap

      crapul de la cap se'mpute...
 • +1 (1 vot)    
  o categorie sociala/culturala disparuta (Miercuri, 3 februarie 2010, 20:56)

  jeni ionescu [anonim]

  Cred ca putini romani realizeaza cit de diferita/distincta era aceasta patura "nobiliara" in care eu as include si intelectualii cu origini poate umile dar ridicati prin educatie in cercurile nobiliare. Aceasta clasa sociala,, care a fost sistematic decimata de regimul comunist a supravietuit underground intr-o oarecare masura, timp de 60 de ani. Este cumplit sa vedem cum modul lor de viata, de a gindi si a actiona este complet eradicat in societatea romaneasca de azi. Romanii mai tineri de 40 de ani, habar nu au ca profesorii unviersitari, de pilda aveau cu totul alte valori decit cei de astazi de la comportament si pina la abordarea profesiei lor. Deunazi, o amica, scirbita ca multi altii de neam-prostia romaneasca, imi spunea ca ar vrea sa afle mai multe despre aceasta patura "nobiliara". "Oare cum se purtau in fiecare zi, ce citeau, cum iubeau? etc," de parca era vorba de o populatie exotica de la mii de mile distanta, nu de generatia propriilor ei bunici. Ruptura cu trecutul e mai profunda decit ne putem imagina. Asa cum a fost suficient ca peste imperiul roman sa treaca un val de populatii barbare pentru ca toata zestrea culturala a romanilor sa se piarda fara urma, asa si comunismul a eradicat complet anumite valori. I-a trebuit Europei aproape o mie de ani ca sa "redescopere" (sic) canalizarea. Oare cit o sa treaca pina cind romanii vor "redscoperii" valorile acestor oameni. Eu zic ca nu mai apuc vremea aia. E ingrozitor sa vezi cum bunicii tai n-au existat, iar tot ce te-au invatat ei au facut din tine un "ciudat" incapabil sa functioneze in mijlocul propriului popor. Am colindat destul lumea dar nu am vazut american, nascut in america, chinez nascut in china sau italian nascut in italia sa nu poata "functiona" in propria lui tara. In Romania, ultimii reprezentanti ai "paturii nobiliare" mor de batrinete cind scriu aceste rinduri, iar urmasii lor sint niste "handicapati" social care fie traiesc in afara societatii in tara lor natala sau pleaca prin alte par
  • 0 (0 voturi)    
   D-na Jeni Ionescu... (Miercuri, 3 februarie 2010, 23:12)

   samurai [utilizator] i-a raspuns lui jeni ionescu

   imi pare rau ca nu va pot da decit un +. Vorbiti EXACT de lucruri care m-au facut sa-mi iau lumea in cap si sa plec in SUA in 2001.Sa nu credeti ca n-am incercat: inscris in Alianta Civica cu gindul sa schimb mentalitatea romanului de rind-FSN-ist cit cuprinde la vremea aia -(Doamne' ce naiv am fost...), deschis firma de calculatoare in '95 , a trebuit ma lupt zilnic cu : Vama (la fiecare import trebuia sa cotizez ca sa mearga actele mai repede), Finantele (stateam cu orele cu d-na contabila pe care o plateam cu jumatate de norma pt. niste amarite de hirtii-cotizat la controale numai ca sa fie bine NU ca as fi ascuns ceva !), RAR-ul (mi-am cumparat si 2 camione de 7.5T ca sa fac si transport international-licenta de transport-test emisii (cotizat), UNTRR-ul (cu ale lor CMR-uri pe care nu le aveau tot timpul-si acolo trebuia cotizat-nici acum dupa 10 ani de la ultimul transport nu mi-au restituit garantia de $1000 pt. carnetele TIR !) etc,etc. Unde vreau sa ajung e ca multi oameni tineri ,cu scoala si o meserie pe care o stapinesc au fost fortati de propria tara sa plece in pribegie pt. a-si cistiga demnitatea de om.Nu cred ca mai este vreo tara in lume la care 1/5 din populatie sa fi plecat !!! Aici unde locuiesc sintem un grup de romani toti cu inalta pregatire in fizica,biologie, matematica,mecanica, electronica,software si care, atunci cind ne intilnim nu ne putem abtine sa nu vorbim despre decaderea morala si spirituala si manelizarea Romaniei. Ce se intimpla cu Justitia,Politia,Primariile,televiziunile, muzica,clasa politica,condusul pe sosele,etc, este de neconceput si sfidator pina la cer !


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă