Regizorul Horea Popescu, care a incetat din viata duminica, la varsta de de 84 de ani, va fi inmormantat miercuri, la Cimitirul Bellu din Capitala. In cele peste sase decenii de cariera, Horea Popescu si-a pus semnatura pe o suta de spectacole, dar si pe cateva filme de succes, cel mai cunoscut dintre ele fiind "Cuibul de viespi".

Trupul neinsufletit al marelui artist a fost depus miercuri dimineata in Foaierul Salii Mari a Teatrului National, de unde cortegiul funerar va pleca, la ora 13:00, spre Cimitirul Bellu.

Horea Popescu s-a nascut la 17 decembrie 1925 .

"In spectacolele sale, montate mai ales la Teatrul National dar si pe scene din tara si strainatate, Horea Popescu a creat intotdeauna atmosfera, a dezvoltat un univers. Nascute dintr-o inepuizabila imaginatie, dintr-un simt propriu al proportiilor si dintr-o stiinta aparte a dominarii spatiului scenic, ele au fost mereu inventive, pline de verva, de culoare, de sugestii, de dramatism, de semnificatii si s-au bucurat, constant, de un rasunator succes de public", scrie Teatrul National Bucuresti.

Printre cele mai importante spectacole ale lui Horea Popescu se numara "Danton" de Camil Petrescu - singura transpunere scenica a monumentalei piese, "Caligula" de Albert Camus, "Generoasa Fundatie" de A. Buerro Valejo, "Zbor deasupra unui cuib de cuci" dupa Dale Wasserman, "Baia si Plosnita" de V. Maiakovski, Richard III de W. Shakespeare, "Domnisoara Nastasia" de G. M. Zamfirescu, "Becket" de J. Anouilh, "Titanic vals" de Tudor Musatescu, "Coana Chirita" dupa V. Alecsandri, "Pisica in noaptea Anului Nou" de D. R. Popescu, "Mostenirea" de Titus Popovici, "Avram Iancu" de Lucian Blaga sau "Ondine" de Jean Giraudoux.

Horea Popescu a regizat pelicule precum "Omul de langa tine" (1961), "O dragoste lunga de-o seara" (1963), "De trei ori la Bucuresti" (1968),"Cuibul de viespi" (1987) si "Moartea unui artist" (1991), potrivit Cinemagia.ro.

Ca actor, Horea Popescu a aparut in distributia filmelor "Maiorul si moartea" (1967), "Rautaciosul adolescent" (1968), "Realitatea ilustrata" - serial tv (1969), "Dimitrie Cantemir" (1973), "Comedie fantastica" (1975), "Actorul si salbaticii" (1975), "Crucea de piatra" (1994).

El a semnat si scenariul filmelor "De trei ori Bucuresti" (1968), "Cuibul de viespi' (1987) si "Moartea unui artist" (1991).

In plus, Horea Popescu a fost realizatorul unor spectacole de televiziune precum "Balcescu" dupa Camil Petrescu, "Titanic Vals" dupa Tudor Musatescu sau "Profesionistul" dupa Duŝan Kovacevici.