Absolvent al Facultatii de Design Industrial de la UTM, Mihai Stamati a creat o banca a indragostitilor pentru parcurile si locurile publice din Paris, un proiect care s-a bucurat de aprecierea multor personalitati din orasul indragostitilor, scrie apropomagazin.md.

Cu acest „Gardian al amintirilor” tanarul Mihai Stamati, in varsta de doar 24 de ani, a castigat o bursa de o luna de zile, in valoare de 1.500 euro. A creat „Le gardien des souvenirs” in format 3D si l-a integrat in mediul Parisului, prin intermediul unor fotografii efectuate in diverse locatii din oras, dupa care a suprapus imaginea bancii pe aceste poze. A cutreierat vreo doua-trei saptamani Parisul, in cautarea locatiilor potrivite, dupa care a transpus proiectul pe calculator.

"Le gardien des souvenirs" - obiect de arta

"Le gardien des souvenirs" reprezinta un design-concept al unei banci pentru locurile publice ale Parisului. Proiectul propune ca aceasta banca sa devina un obiect de arta in aer liber, reprezentand un simbol, care va reflecta caracterul romantic al orasului si emotiile traite de oamenii care il viziteaza. Ca si constructie, este o imbinare de forme plastice si materiale care contrasteaza prin factura, structura si cromatica.

De fapt, acest concurs a fost unul al ideilor, iar pentru a aplica, Mihai a trimis doar un text in franceza, in care si-a exprimat ideea. A fost acceptat si finantat, iar la final a realizat o expozitie de design si fotografii, capul de afis fiind aceasta banca a indragostitilor. Asa l-a cunoscut pe Francois Barret, fondatorul si directorul Centrului de Creatie Industriala a Frantei, care a ramas impresionat de ”Gardianul amintirilor”. Expozitia a avut loc in perioada 27 noiembrie 2009 - 15 ianuarie 2010.

Amintiri nemuritoare

In proiect sunt doua elemente clare, inima si simbolul infinitului, exprimate in rosu si gri. Multi obisnuiesc sa scrie mesaje de dragoste pe bancile din parc. Acest proiect propune indragostitilor sa lege o dantela de aceste corzi ale „inimii”, in amintirea faptului ca au fost acolo, iar „Gardianul amintirilor” pastreaza dovezile prezentei.

”Le gardien des souvenirs” vine mai mult dintr-o relatie de dragoste care s-a terminat, o fosta iubire a tanarului designer.

Bursa a fost oferita de Institutul Cultural Roman de la Paris, care organizeaza anual astfel de proiecte, oferind 12 burse pe semestru. Cat timp s-a aflat la Paris, Mihai a stat chiar in centrul orasului de pe Sena, in incinta Ambasadei Romane.

In anii precedenti, Mihai Stamati a a mai participat la diverse concursuri de design automobilistic in strainatate, la care a obtinut diverse mentiuni si premii. Momentan, preda Designul Industrial la UTM, insa pe viitor isi doreste sa obtina un stagiu la o companie internationala de design.