Turneul dirijorului roman Cristian Mandeal in Anglia si Irlanda se dovedeste un adevarat succes. Dupa ce a incheiat saptamana trecuta o serie de cinci concerte cu Hallé - Orchestra, trei dintre acestea in fata unui public entuziast la Bridgewater Hall din Manchester, iar celelalte doua la Hull si respectiv Leeds, Cristian Mandeal isi continua turneul in Irlanda.

Programul sustinut de aceasta data impreuna cu Hallé – Orchestra a cuprins o versiune plina de romantism a pianistului John Lill, unul dintre cei mai cunoscuti pianisti britanici ai momentului, la Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra de Brahms, dar si doua spectaculoase piese simfonice, in care a putut fi remarcata relatia speciala existenta de ani de zile intre Mandeal, orchestra din Manchester si publicul local : teatrala uvertura Coriolan de Beethoven si picturala lucrare Tablouri dintr-o expozitie de Mussorgski-Ravel, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro. Cronicarul ziarului Manchester Evening News, Robert Beale, aprecia: “interpretandu-le stralucit, Cristian Mandeal ne-a oferit o versiune plina de personalitate a Baletului puisorilor iesiti din gaoace, oferind o traducere abundand de contraste dinamice in Marea Poarta a Kievului, cel mai stralucitor tablou dintre toate.”

In cadrul stagiunii RTÉ National Symphony Orchestra din Dublin, Cristian Mandeal va dirija la sfarsitul acestei saptamani cea mai importanta orchestra irlandeza intr-un concert ce va avea loc la National Concert Hall cu un program reprezentativ pentru orice sef de orchestra : Simfonia nr. 40 in sol minor de Mozart si Cantecul Pamantului de Mahler (cu participarea RTÉ Philharmonic Choir), solisti fiind doi cantareti americani, mezzo-soprana Karen Cargill si tenorul Stuart Skelton. Concertul are in centru o muzica in care abunda contrastele, profunzimea spirituala si adancile incursiuni in misterul ideii de moarte.

Cristian Mandeal, in varsta de 64 de ani este un muzician, pianist si dirijor roman, fost director general al Filarmonicii "George Enescu" functie la care a renuntat in toamna anului trecut in urma mai multor conflicte izbucnite intre el si orchestra.

Maestru al baghetei dirijorale, Cristian Mandeal este unul dintre cei mai dirijori, al carui talent a fost slefuit prin cursurile de maiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin si ale lui Sergiu Celibidache la München.

In cei 23 de ani de activitate dirijorala Cristian Mandeal a colaborat cu orchestre de prestigiu din toata lumea in cele aproape 40 de tari si peste 30 de capitale ale lumii. Este presedintele de onoare al Societatii „George Enescu“ din Londra.