Anul 2009 a adus mari pierderi pentru teatrul romanesc.Nume mari de artisti au parasit scena vietii pentru a trece in eternitate: Gheorghe Dinica, Nicu Constantin, Ion Dolanescu, Marga Barbu, Ion Cojar, Marius Ionescu, Radu Dobre Basarab, Valeriu Lazarov. Cu totii vom fi mai tristi pentru ca nu vom mai avea ocazia sa-i aplaudam la scena deschisa dar vor ramane pentru totdeauna in inimile noastre.

Ei s-au alaturat lui Nicu Constantin, Stefan Iordache, Adrian Pintea, Ilarion Ciobanu, Florian Pittis sau Colea Rautu alte nume mari pe care le-a pierdut scena romaneasca in ultimii ani.

Gheorghe Dinica una din cele mai stralucitoare stele a teatrului si filmului romanesc s-a stins pe 10 noiembrie 2009. In urma sa au ramas aplauzele, replicile, filmele si cantecele.Gheorghe Dinica a creat roluri memorabile in teatru si a jucat in peste 70 de filme. Moartea maestrului Gheorghe Dinica vine dupa ce o serie de alti mari actori au parasit scena pentru totdeauna.

In octombrie 2009, actorul si regizorul Ion Cojar a incetat din viata, la varsta de 78 de ani, la spitalul "Profesor Dr. Agrippa Ionescu" din Capitala, unde era internat de mai multe luni, suferind si de maladia Parkinson. In urma sa au ramas spectacolele regizate la Teatrele Mic, National, Comedie intre care se numara "Antigona", "Cei din urma", "Azilul de noapte", "Volpone".

Actorul Nicu Constantin a incetat din viata pe 15 septembrie 2009, in urma unor grave probleme pulmonare. Din palmaresul sau au facut parte peste 30 de filme de scurt si lung metraj, 600 de emisiuni de radio si peste 300 de emisiuni de televiziune.In 2006 i-a fost decernat premiul Uniter pentru intreaga activitate.

Actorul, regizorul si profesorul Radu Dobre Basarab de la Universitatea de Arta Teatrala Tirgu-Mures s-a dedicat in ultimii ani pentru formarea unui numar mare de actori si regizori. El s-a stins din viata pe 8 septembrie 2009 lasand in urma o cariera de actor, regizor si cadru didactic.

Actorul Marius Ionescu a decedat pe 9 august 2009, la varsta de 60 de ani. Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica - sectia Arta Actorului, Marius Ionescu si-a inceput cariera la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt (1971 - 1972).

In luna august a incetat din viata, la Madrid, cunoscutul producator si om de televiziune Valeriu Lazarov. Lazarov a marcat puternic televiziunea de divertisment din Spania si Romania lansand productii precum "Surprize, Suprize", "Din dragoste" sau "Iarta-ma".

In dimineata zilei de 1 aprilie 2009 inima actritei Marga Barbu in varsta de 80 de ani a cedat. Actrita a intrat in memoria colectiva pentru rolurile Anita din seria "Haiducilor" si Agatha din seria "Drumul oaselor", in care a jucat alaturi de Florin Piersic.

In luna martie a acestui an, Ion Dolanescu s-a despartit cu discretie de cei care l-au iubit si s-au bucurat de muzica lui. Mii de oameni au venit sa isi ia adio de la el, pe ultimul drum.

In 2008, pe 14 septembrie, maestrul Stefan Iordache a murit la o clinica din Viena, in urma unui stop cardio-respirator pe fondul leucemiei de care actorul suferea. Ilarion Ciobanu, unul dintre cei mai iubiti actori romani, a trecut in nefiinta in ziua de 7 septembrie 2008. Pe 5 august 2007, a murit actorul Florian Pittis, una dintre cele mai frumoase voci a teatrului romanesc.Actorul Colea Rautu a decedat pe 13 mai 2008 la spitalul Universitar din Bucuresti. Adrian Pintea, actor si scenarist a incetat din viata, 8 iunie 2007, la scurt timp dupa ce a fost internat in stare grava la spitalul Fundeni din Capitala. Medicii au constatat ca actorul avea ciroza, dar suferea si de hipertensiune pulmonara si renala. Din cauza unei insuficiente cardiace severe nu s-a putut apela la un transplant.