A XV-a editie a Festivalului pe roti, Artvin-Turcia, si-a anuntat castigatorii.Dintre cele 10 filme din 10 tari aflate in competitie, trofeul Taurul de Aur a fost castigat in acest an de catre filmul Politist, adjectiv, regia Corneliu Porumboiu. Filmul a primit si Premiul Asociatiei Criticilor de Film Turci.

Taurul de argint a fost castigat de filmul Iki dil bir bavul (On the way to school), regizat de Orhan Eskikoz si Ozgur Dogan. Juriul festivalului a fost compus din actrita egipteana Basma Ahmed Hassan, criticul de film israelian Edna Fainaru, regizorul olandez Ineke Smits, criticul american de film Jay Weissberg si regizorul turc Reha Erdem. Juriul a ales Politist, adjectiv ca cel mai bun film ,afirmand ca “pentru a-si transmite mesajul, filmul combina puterea cinematografica si verbala a limbajului cu o inteligenta subtila”, decernandu-i marele trofeu in valoare de 10 000 de euro.

Criticii de film turci si-au motivat alegerea prin faptul ca filmul “darama conventiile genului de film politist prin opozitia cu logica neclintita si inflexibila a birocratiei si injustetea unui stat politienesc, prezentand o experienta vizuala in care rasplata este vazuta la final.”. Ceremonia de premiere a editiei a XV a Festival on Wheels a avut loc pe 16 decembrie la Artvin, eveniment organizat de catre Asociatia de Cinema Ankara cu sprijinul Ministerului Culturii si Turismului din Turcia.

A XV-a editie a festivalului de filme europene Festival on Wheels s-a desfasurat in perioada 11-17 decembrie la Artvin, in nord-estul Turciei, informeaza ICR Istambul. Organizat din 1995 de catre Asociatia de Cinematografie din Ankara si membru al European Coordination of Film Festivals, festivalul a fost gandit de la prima editie ca un eveniment de prezentare a filmelor europene si turcesti cinefililor din diverse orase ale Turciei.

In ultimii 14 ani, festivalul a vizitat Ankara, Baku (Azerbaigean), Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Drama (Grecia), Eskisehir, Gaziantep, Istanbul, Izmir, Kars, Kayseri, Malatya, Mersin, Samsun, Sarajevo (Bosnia-Herzegovina), Tbilissi (Georgia) si Van. In acest an oaspetii turci si straini au fost gazduiti in Artvin, oras de munte, aflat la granita cu Georgia, faimos si pentru luptele cu tauri, obicei care a dat numele trofeului din acest an. Dupa ce filmele au fost prezentate la Ankara, in weekend au fost vizionate la Skopje, informeaza ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul, partener in festival.