Capitala Germaniei, Berlin, a gazduit, vineri seara, prima reprezentatie din turneul european al spectacolului "Ultimele ore ale lui Ceausescu", a carui premiera absoluta a avut loc pe 10 decembrie, la Teatrul Odeon din Bucuresti. Piesa, pusa in scena la initiativa Institutului International pentru Crima Politica, isi propune o reconstituire a evenimentelor care au precedat procesul cuplului dictatorial si executia celor doi.

Potrivit corespondentului Radio Romania, premiera berlineza a spectacolului s-a dovedit un succes extraordinar si, desi dupa momentele apasatoare din final aplauzele au pornit greu, ele au crescut in intensitate, culminand cu ovatii si chemarea in repetate randuri a actorilor la rampa.

  • 'Ma mir ca reactioneaza oameni care n-au trait... Si n-am fost la Leipzig sau altundeva in Deutsche Democratic Republic. Reactia mi s-a parut extraordinara, a publicului, care, sigur, nu e ancorata atat de tare in istorie, si in istoria Romaniei", a marturisit actorul Eugen Cristian Motriuc, unul dintre protagonistii spectacolului.
  • "Cel mai mult m-au impresionat scenele filmate de la inceput, marturia diverselor persoane implicate in evenimente", a povestit un spectator german. "Practic, stiam destul de putin despre ceea ce s-a petrecut atunci, in afara de imaginile pe care le-am vazut la televizor. Sunt foarte curios cum au evoluat lucrurile, situatia politica, democratia in Romania, intre timp. Din pacate, nu stiu aproape nimic despre aceste lucruri, dar acum voi incerca sa ma informez"

Regizorii Milo Rau si Simone Eisenring spun ca spectacolul - care ii are in rolurile principale pe Constantin Cojocaru (Nicolae Ceausescu), Victoria Cocias (Elena Ceausescu), Mircea Rusu (Ion Caramitru), Constantin Draganescu (generalul Stanculescu) - nu se vrea unul de teatru, ci o reconstituire a evenimentelor de acum 20 de ani. Spectacolul este o productie germano-elvetiana, cu actori romani.