“Pretul Libertatii Urmele, eroii si roadele revolutiei romane din 1989” (Il prezzo della Libertà– Tracce, eroi e frutti della rivoluzione romena del 1989) nu e o expozitie despre Romania, ci un poem pentru Romania, un poem postmodern in care imaginile spun adesea altceva decat arata; vorbind despre faptul ca pretul platit pentru libertate, in orice timp si in orice loc, ne obliga pe fiecare dintre noi, ca beneficiari. (…) pentru ca dificultatea maxima a libertatii este aceea ca, prin insasi definitia ei, permite in egala masura Binelui si Raului sa se intample, iar, prin natura sa, Raul stie sa profite mai mult decat Binele”.

Iata ce scrie Ana Blandiana, in introducerea albumului fotografic comemorativ “Pretul Libertatii”, lansat la Roma, in ajunul implinirii a 20 de ani de la revolutia romana. Prezentarea cartii a coincis si cu inaugurarea expozitiei multimedia cu acelasi nume- un proiect al asociatiei italiene Makenoise, la Accademia di Romania. Tema centrala a expozitiei: Romania inainte, in timpul si dupa decembrie ’89 in peste 100 de cadre, vazuta prin ochii unui tanar fotograf italian.

Autorul, Manolo Cinti, a decis, acum sase luni, sa reparcurga firul istoriei recente, prin obiectivul aparatului de fotografiat, descoperind locurile si protagonistii Revolutiei din decembrie 1989. “Poate din cauza meseriei mele, sau poate datorita faptului ca am invatat sa nu cred in parerile sumare ale persoanelor, am decis sa merg in Romania (..) Voiam sa vad cu ochii mei si sa imi fac propria parere despre romani, avand in vedere ca aici, in Italia, ei au o reputatie mai degraba negativa. Nu am gasit raspunsuri definitive, dar am putut sa admir peisaje extraordinare si am avut privilegiul sa cunosc oameni atat de bogati din punct de vedere uman, atat de generosi si de ospitalieri!”

In cadrul manifestarii, care va fi deschisa publicului pana in ianuarie 2010, sunt prezentate si opt secvente video, ale tot atator romani romani care traiesc in Italia de mai multi ani. Fiecare a adus propria marturie fie despre evenimentele din decembrie ’89, fie despre cum era viata de zi cu zi in timpul regimului ceausist. Una din cele mai emotionante si inedite marturii este cea a lui Silviu Ciubotariu, unul din primii tineri care au coborat in piata, la Timisoara, pentru a manifesta impotriva dictaturii: “Vedeam alti timisoreni care strigau “Jos comunismul” si nu ne venea sa credem ca se pot striga acele cuvinte intr-o piata publica. Asa a inceput totul..”.

Expozitia de la Roma beneficiaza de patronajul Primariei din capitala Italiei si de cel al Parlamentului European. “Proiectul are un scop nobil, acela de a explica opiniei publice italiene seria de evenimente istorice care au caracterizat Revolutia din 1989 si care au dus la cucerirea libertatii de catre poporul roman”, a fost mesajul transmis de vicepresedinta Parlamentului European, Roberta Angelilli.

O parte din fotografii pot fi vazute la: www.manolocinti.com

La proiectul “Pretul Libertatii”- in special in realizarea interviurilor cu romanii din Italia, a colaborat si Miruna Cajvaneanu, corespondent HotNews.ro la Roma, care a scris si postfata volumului comemorativ.