Sambata, 19 decembrie 2009, de la ora 19.00, la Ateneul Roman, un Concert de Craciun va incheia programul Teach Me Tonight – de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian derulat in acest an de Institutul Cultural Roman.

In prima parte a concertului, in premiera romaneasca, Ion Baciu Jr. si Harry Tavitian se vor intalni pe scena Ateneului intr-un recital la doua piane. In program: compozitii ale ambilor pianisti, blues, teme clasice de jazz. In a doua parte, pianistul Harry Tavitian si percutionistul Cserey Csaba vor oferi publicului suita de colinde „Christmas Cantata“. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“ si TVR Cultural.

„La inceputul lui 2009 am primit cu interes invitatia ICR de a face un serial de concerte de jazz. Lucrurile nu erau simple – proiectul era destul de dificil. Colaborarea cu echipa ICR a fost, insa, foarte buna si, astfel, s-a nascut Teach Me Tonight – de la blues la etno-jazz. Am dorit ca impreuna cu invitatii mei din tara si strainatate sa calauzim publicul in lumea minunata a jazzului ca fenomen care a marcat muzica secolului 20. Salile neincapatoare de la fiecare concert, atmosfera extraordinara, faptul ca ne-am intalnit cu fanii de jazz dar am castigat, asa cum ne-am propus, si noi adepti, ma fac sa cred ca acest proiect este un succes.“

Duo-ul Ion Baciu Jr. si Harry Tavitian s-a reunit pentru prima oara pe scena Radiodifuziunii austriece, cu ocazia Festivalului „hotROMania” organizat de Institutul Cultural Roman de la Viena in 2007.

„Noi doi avem stiluri pianistice complet diferite – eu pe linia lui Thelonious Monk, Ion Baciu Jr. pe linia lui Bill Evans. Cand am pornit acest proiect, in anul 2007, am avut nevoie de mult curaj. Acum pot spune ca aceasta intalnire a contrastelor a fost deosebit de stimulatoare pentru amandoi. Ne bucuram sa putem prezenta si in Romania aceasta formula inedita.” – Harry TavitianIn Cantata de Craciun care va fi prezentata in partea a doua a concertului se intalnesc colinde (fie arhaice romanesti – unele din ele din colectia Béla Bartók – fie de traditie bizantina, fie armenesti) cu Negro-Spirituals afro-americane – una din formele muzicale primitive din care jazzul insusi s-a nascut.

„Au fost foarte multe lucruri pentru care eu nu am asteptat o revolutie ca sa le fac. Pot sa spun ca sunt un veteran al concertelor de Craciun (am organizat la Costanta ani de-a randul asemenea concerte, primul in 1982) si al prelucrarilor dupa colinde (prima am facut-o in 1983). (…) A fost o perioada lunga dupa 1990 in care n-am mai facut suite de colinde. Asa cum s-a intamplat si cu bluesul, am spus ca facusem destul inainte de ’89. Dar in ultimii ani, am reinceput sa fac si colinde. Alergand dupa cele pamantesti, cred ca suntem in mare primejdie sa uitam de insasi bucuria marelui praznic al Nasterii Mantuitorului. Si sper din toata inima ca in concertul de la Ateneu sa fim intru impreuna praznuire.“ – Harry Tavitian

Cantata a aparut la sfarsitul anului trecut pe CD-ul Nasterea.„Cserey Csaba imi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simt extraordinar al ritmului si al... umorului” – Harry Tavitian„Harry e un om foarte interesant, misterios, atras ca si mine de lumea Orientului. Simt ca in jazz ma exprim pe mine insumi si reusesc sa transmit aceasta emotie si publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, ceea ce e chiar esenta jazzului: spontaneitatea si trairea adevarata.” – Cserey Csaba

Colinde cu Tavitian & Csaba (www.youtube.com/)

Harry Tavitian s-a nascut in anul 1952 la Constanta intr-o familie de armeni. Este absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti. La 17 ani descopera bluesul. In 1978, la Constanta, pune bazele grupului Creativ cu care va castiga in 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu si va deveni promotorul jazzului de avangarda in Romania. Tavitian are un stil propriu, inconfundabil, nascut din sinteza intre free-jazz si traditia spatiului spiritual caruia ii apartine. Richard Schuberth spunea: „Harry Tavitian se numara printre pianistii extraordinari care au initiat si au desavarsit Noul Jazz Est-European. Incepand cu anii '70 el a creat un puternic stil personal si sincretic, dand nastere unui orizont foarte vast”.

Ion Baciu Jr (n. 1959, Iasi) este absolvent al Conservatorului din Iasi. De la debut, din 1977 pana in 1987 a participat la majoritatea festivalurilor din tara, in formule proprii, apoi in formatia saxofonistului Dan Mandrila. In 1987 a emigrat in Suedia, unde a absovit Academia Regala de Muzica din Stockolm si a devenit un nume cunoscut publicului de jazz suedez cantand alaturi de numeroase nume consacrate. Incepand cu 2002 Ion Baciu jr revine tot mai des pe scena romaneasca si reprezinta nu de putine ori jazzul romanesc peste hotare.

Cserey Csaba (n. 1958, Gheorgheni) este unul din cei mai inventivi percutionisti romani. Autodidact, a inceput sa cante rock progresiv in anii ’70. Creator al unui spectacol unic de percutie solo intitulat “Marsul tobelor”, fondator al formatiilor Mistic si Trio, este initiatorul unei scoli de percutie la Satu Mare.