Scriitoarea germana de origine romana Herta Muller a primit joi premiul Nobel pentru Literatura in cadrul unei ceremonii care s-a incheiat in jurul orei 19:00, la Stockholm, conform site-ului www.nobelprize.org. Scriitoarea a primit o diploma, o medalie si un cec in valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980.000 de euro).

Comitetul Nobel a decis in luna octombrie sa-i acorde premiul pentru literatura pe 2009 scriitoarei germane nascute in Romania Herta Muller, "pentru concentratia poeziei si franchetea prozei cu care descrie viata celor dezradacinatilor".

In cadrul aceleiasi ceremonii, desfasurata la Concert Hall, au fost premiati Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz si Ada E. Yonath, castigatorii Nobelului pe 2009 pentru Chimie, Elinor Ostrom si Oliver E. Williamson, pentru Stiinte Economice, Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider si Jack W. Szostak, pentru Medicina, si Willard S. Boyle, Charles K. Kao si George E. Smith, pentru Fizica.

Herta Muller, la Academia Nobel: In fata mortii ti se face sete de cuvinte

Laureata premiului Nobel pentru literatura in 2009, Herta Müller, a spus, in discursul tinut luni la Academia Suedeza, ca a inceput sa scrie atunci cand nu mai era posibil sa foloseasca viul grai pentru a descrie evenimentele mizerabile din Romania sub dictatura lui Nicolae Ceausescu, relateaza NewsIn.

In discursul sau public legat de munca pentru care a fost recompensata cu prestigioasa distinctie, Müller a subliniat ca a fost persecutata dupa ce a refuzat sa devina informator si a adus un omagiu celor care traiesc sub regimurile totalitare de astazi. "Mi-as dori sa pot rosti o fraza pentru toti cei privati de demnitate, in fiecare zi, din cauza dictaturilor", a declarat scriitoarea, amintindu-si, de asemenea, cum autoritatile de pe vremea lui Ceausescu au amenintat-o ca o vor ucide daca refuza sa fie informator pentru regim.

"Mi-am spus...daca semnez asta, nu voi putea trai in pace cu mine si va trebui sa o fac singura", a spus Müller, referindu-se la sinucidere.

Cu acelasi prilej, scriitoarea si-a amintit cum a dezvoltat o "foame de cuvinte". "Nimic in afara vartejului de cuvinte nu imi putea exprima starea. Reactionam la frica de moarte cu o sete de viata", spune Müller.

Herta Müller s-a nascut pe 17 august 1953, la Nitchidorf, langa Timisoara. In anul 1987, autoarea a emigrat in Germania si s-a stabilit la Berlin.