Evenimentele din decembrie 1989 de la Timisoara au schimbat radical destinul romanilor. Institutul Cultural Roman din Budapesta organizeaza la sediul sau, miercuri, 2 decembrie 2009, un „maraton cultural” dedicat revolutiei din Timisoara, care reuneste sub titlul generic “Sens schimbat – anul 20” filmul documentar si artistic cu lansarea unui roman tematic.

Potrivit ICR Budapesta, incepand cu ora 16.00 vor fi proiectate cinci scurt metraje documentare: Huligani Post-mortem, Amintiri despre Mono, O victima, O necunoscuta: teroristii din padure, Recurs la constiinta, productii ale TVR Timisoara. De la ora 18.00 va fi lansat romanul lui György Mandics, Revolutia manipulata, aparut in 2009 la Editura Irodalmi Jelen Könyvek, in prezentarea jurnalistei Györgyi Orban. Prozator, eseist si publicist, György Mandics, de profesie matematician, a fost redactor la Editura Facla si la ziarul „Szabad Szó". Membru in Consiliul Uniunii Scriitorilor si in Asociatia Scriitorilor din Timisoara, Mandics György a colaborat la publicatiile, „Igaz Szó", „A Hét", „Orizont", „Vatra", „Amfiteatru", „Paradox", a scris scenarii de film si de televiziune, literatura SF etc.

De la orele 19 va fi prezentat filmul artistic ”Vulpe-vanator”, in regia lui Stere Gulea, dupa un scenariu semnat de Herta Müller, laureata a premiului Nobel pentru literatura in anul 2009. Filmul evoca viata unei profesoare in perioada premergatoare revolutiei timisorene, cu numeroase detalii autobiografice din viata scriitoarei. ”Vulpe-vanator” a fost realizat in 1993 de Stere Gulea, autor al unor pelicule remarcabile ca “Weekend cu mama”, prezent si la Saptamana Filmului Romanesc la Budapesta 2009, “Stare de fapt”, “Morometii”, “Ochi de urs”.