Marti, 24 noiembrie si miercuri, 25 noiembrie 2009, Institutul Cultural Roman si Institutul de Cercetari Politice de la Universitatea din Bucuresti gazduiesc colocviul international „20 Years After… “, dedicat evenimentelor care au avut loc in tarile Europei Centrale si de Est in 1989. La eveniment vor participa personalitati academice si politice, analisti si diplomati de prestigiu: Rajk László (Ungaria), Erhard Stackl (Austria), Jan Carnogursky (Slovacia), Jan Rychlík (Cehia), Coen Stork (Olanda), Wojciech Zajączkowski, Andrzej Halicki, Patryk Pleskot (Polonia), Patricia Guy (SUA), Ana Blandiana, Emil Hurezeanu, Daniel Barbu, Ioan Stanomir, Alexandra Ionescu.
In cele doua zile, vor fi discutate caracteristicile schimbarilor de sistem, in termenii evenimentelor propriu-zise si a premizelor din fiecare tara, dar si modul in care aceste caracteristici au influentat sistemele politice instaurate ulterior. Natura si impactul pe termen scurt al schimbarilor, forta miscarilor de dizidenta in diferite tari ale Europei Centrale si de Est, rolul lor in renasterea sistemului multipartit sunt cateva dintre temele colocviului.
Dezbaterile vor fi ilustrate de o serie de imagini realizate de artisti fotografi din Austria, Cehia, Germania si Romania, grupate generic sub titlu „1989: Anul care a schimbat lumea“.
Marti, in prima zi a colocviului, lucrarile se vor desfasura la sediul ICR, incepand cu ora 9.30, iar miercuri la Institutul de Cercetari Politice. In deschiderea lucrarilor de miercuri, de la ora 16, va avea loc vernisajul expozitiei „1989“ cuprinzand fotografii realizate de artistul Vlad Columbeanu in zilele de 21-23 decembrie 1989 pe strazile Bucurestiului. Vernisajul va fi urmat de o dezbatere purtata de o parte dintre invitatii straini si profesorii Daniel Barbu si Ioan Stanomir cu studentii sectiei in limba engleza a facultatii.
Lucrarile se vor desfasura in limba engleza, iar programul detaliat al colocviului poate fi consultat la adresa www.icr.ro/20_years_after.
Cartea de vizita a participantilor la colocviu:
Erhard Stackl (n.1948), a studiat la Scoala Superioara de Comert International din Viena, ariile sale principale de interes fiind istoria sociala si istoria economiei. A fost membru fondator, redactor de politica externa si redactor sef adjunct pentru revista saptamanala Profil. Din 1993 se afla la conducerea ziarului Der Standard. A primit Premiul pentru Umanitate al Crucii Rosii Austriece pentru ”Jurnalism pacifist” in anii de tranzitie de pana in 1989. Membru al organizatiei ”Reporteri fara Frontiere Austria”.
Jan Rychlík (n.1954) a studiat istoria si etnologia la Facultatea de Arte a Universitatii Carol din Praga si a devenit, in 1985, doctor in etnologie si folclor la Universitatea St. Kliment Ohridski din Sofia. Este profesor de istorie moderna a Cehiei si Slovaciei la Facultatea de Arte a Universitatii Carol din Praga si preda istoria moderna a Europei la Universitatea Sf. Cyrill si Metodius din Trnava, Slovacia. Lucreaza, de asemenea, la Institutul si Arhivele Masaryk al Academiei de Stiinte ale Republicii Cehe.
Jan Carnogursky (n.1944) este licentiat in drept al Universitatii Carol din Praga. Sustinator al oponentilor politici ai regimului comunist, a fost inchis din motive politice in anul 1989. A fost prim-ministrul Slovaciei in perioada 1991-1992 si ministrul justitiei intre 1998-2002.
Rajk László (n.1949), arhitect, scenograf si politician, este fiul fostului ministru de interne Rajk László, executat in 1949. Fiind implicat in opozitia artistica, prin miscarea de avangarda, din 1980 i s-a interzis sa lucreze ca artist. A fondat Editura de samizdat Független AB, a conceput imaginea grafica a majoritatii publicatiilor samizdat si a deschis, la el acasa, “Butikul Rajk”, pentru difuzarea publicatiilor. A fost membru fondator a Retelei de Initiative Libere, apoi a Uniunii Democratilor Liberi (SZDSZ). Membru al Parlamentului incepand cu primele alegeri libere din 1990 pana in 1996, an in care s-a retras din politica. Din 2002 este membru permanent al Institutului Regal al Arhitectilor Britanici (RIBA), preda la Universitatea de Arta Teatrala si Film din Budapesta si este membru al Consilului de Conducere a Televiziunii Publice Maghiare.
Wojciech Zajączkowski (n.1963) este Ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti. In anul 1987 a absolvit Facultatea de Istorie de la Universitatea Catolica din Lublin, iar din 1999 este doctor in stiinte politice al Institutului de Stiinte Politice, Academia Nationala de Stiinte din Varsovia. Intre anii 1998-2000 a fost consilier la Ambasada Republicii Polone la Moscova, iar in perioada 2000-2004 consilier I al Ambasadorului Republicii Polone la Kiev.
Andrzej Halicki (n. 1961), absolvent al Facultatii de Comert Interior a Scolii Principale de Planificare si Statistica din Varsovia (SGPiS), a participat, in perioada 1986-1989, la actiunile opozitiei, fiind membru in conducerea asociatiilor studentesti aflate in ilegalitate. In perioada 1990-1992 a detinut functia de purtator de cuvant si membru al conducerii nationale a Congresului Liberal-Democratic (KLD). Din 1996 a condus agentia GGK Public Relations, al carei fondator a fost. Din 2001 face parte din Platforma Civica (PO), iar in decembrie 2007 a devenit deputat. In prezent este presedintele Comisiei pentru Relatii Externe a Seimului.
Patryk Pleskot (n. 1980), istoric, a studiat la Universitatea din Varsovia, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris si la Universitatea din Nancy. In prezent lucreaza la Institutul Memoriei Nationale de la Varsovia. Este autorul a numeroase lucrari si articole pe tema comunismului, printre care „The Ideology of French Communist Party towards the Collapse of URSS” (2006), „The Television in the Daily Life of Poles in the 60’s” (2007); „The Scientific School of Survival. Polish Academy of Science in Paris from 1978 to 2004” (2008) „The Hampered Academy. Polish Academy of Sciences in the Documents of Security Apparatus 1967–1987” (2009), „The Intelectual Neighbours. Relations between Polish Historians and the Annales Mouvement from 1945 to 1989” (2010).
Ana Blandiana (n.1942), scriitoare, militanta pentru libertati civice in Romania comunista, este absolvit Facultatea de Litere din Cluj si a beneficiat de burse de studiu la Universitatea Iowa (S.U.A.), Universitatea din Heidelberg si DAAD Berlin. A fost distinsa cu Premiul Herder Prize in 1982. In anii 1960 si 1980, operele sale au fost oprite de la publicare. Cartile ei au fost traduse in 23 de limbi. A refondat PEN Club Romania, a initiat in 1990 si prezidat, in perioada 1991-2001, Alianta Civica si a fondat, impreuna cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor si al Rezistentei de la Sighet.
Emil Hurezeanu (n.1955), publicist si analist politic, a urmat cursurile Facultatii de Drept la Cluj si a facut parte din grupul literar Echinox. A parasit Romania in 1982, iar din 1983a devenit una dintre vocile postului de radio Europa libera. A studiat Stiinte Politice, Relatii Politice Internationale si Strategice la diverse universitati din Statele Unite. Revenit in Romania in 1990, a luat parte la manifestatiile de protest din Piata Universitatii. Pana la restabilirea in tara, in 2002, a continuat sa lucreze la posturile de radio Deutsche Welle si Europa libera.
Daniel Barbu (n.1957), doctor in istorie al Universitatii Babes-Bolyai si doctor in filosofie al Universitatii din Bucuresti, conduce Scoala Doctorala, Institutul de Cercetari Politice si catedra de Teorie politica din cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Autor a numeroase carti si articole de specialitate, printre care Politica pentru barbari, Editura Nemira, Bucuresti, 2005, Republica absenta. Politica si societate in Romania postcomunista, editia a doua revazuta si adaugita, Editura Nemira, Bucuresti, 2004 (traducere germana: Die abwesende Republik, Frank & Timme, Berlin, 2009), Bizant contra Bizant. Explorari in cultura politica romaneasca, Editura Nemira, Bucuresti, 2001, O arheologie constituționala romaneasca. Studii si documente, Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti, 2000.
Alexandra Ionescu este prodecan al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti, Doctor in stiinte politice al Institut d'Etudes Politiques de Paris, Doctor in filosofie al Universitatii din Bucuresti, Titular al cursurilor de Partide si ideologii politice, Democratie si guvernare, Totalitarism, autoritarism si democratie.
Ioan Stanomir este titular al cursurilor de drept constitutional la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti. Printre volumele pe care le-a publicat se numara Reactiune si conservatorism (2000), In cautarea comunismului pierdut (coautor, 2001), A fi conservator. O antologie comentata (2002) si Intre pravila si Constitutie. O istorie a inceputurilor constitutionale romanesti (coautor, 2002). Libertate, lege si drept. O istorie a constitutionalismului romanesc (2005).
Invitati speciali:
Coen Stork, ambasador al Olandei in Romania intre 1988-1993, o figura emblematica intre occidentalii care au sprijinit disidenta romaneasca in vremea comunismului.
Patricia Guy, consilier pentru Diplomatie Publica a Ambasadei SUA la Bucuresti, a fost jurnalist la USA Today si a mai activat ca diplomat in Germania, Ucraina, Belarus.