Criticul literar Nicolae Manolescu a fost reales presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, cu 174 de voturi, informeaza Mediafax. Alegerile au avut loc la Conferinta Nationala a USR, care s-a desfasurat luni, la Teatrul National Bucuresti, sala Amfiteatru.

Nicolae Breban a primit 76 de voturi, Stefan Agopian - 17 voturi, Dan Mircea Cipariu - 38 voturi si Contantin Stan - 36 de voturi, potrivit agentiei de presa citate. "Va promit sa incerc sa fiu un presedinte cat mai obiectiv si, in masura posibilitatilor, vom incerca sa facem tot ce se poate face", a declarat Nicoale Manolescu, dupa ce a fost reales.

Consiliul USR se va intruni a marti, 24 noiembrie, pentru a alege vicepresedintii Uniunii, Comitetul Director, juriile si comisiile Consiliului.

Programele celor cinci competitori, desi diferite ca prezentare, se refera la deziderate actuale ale scriitorimii din Romania, legate, intre altele, de redobandirea locului pe care Uniunea il merita pe plan national, prin crearea unei noi imagini a breslei, astfel incat aceasta sa fie adusa la imaginea Societatii Scriitorilor Romani, redefinirea raporturilor dintre USR si stat, etc. Programele celor cinci candidati sunt prezentate pe siteul Uniunii Scriitorilor

Societatea Scriitorilor Romani (SSR) a fost creata in 1909 si a functionat sub aceasta denumire pana in martie 1949. USR a aparut in 1949, prin fuziunea intre SSR si Societatea Autorilor Dramatici.

In conformitate cu statutul sau, USR este o asociatie profesionala de creatori, fara scop lucrativ sau patrimonial, de utilitate publica, avand ca scop sprijinirea si apararea literaturii, a intereselor profesionale, economice, sociale si morale ale scriitorilor. Ea infiinteaza si sustine edituri si publicatii, incurajeaza traduceri din si in limba romana, premiaza creatiile literare valoroase, pregateste si promoveaza acte normative privind profesiunea de scriitor.

USR are 2.400 de membri, care activeaza in cele 12 filiale regionale organizate in Romania si in filiala Chisinau. In cadrul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti, infiintata in martie 1972, si care are 1.200 de membri, functioneaza sase sectii, dupa genurile literare