Proiectul Avdhela – Biblioteca Culturii Aromane”, resursa de informatii on-line despre originea, evolutia istorica, sociala si spirituala a aromanilor, va fi lansat marti, 24 Noiembrie, la Clubul Taranului (Muzeul Taranului) incepand cu ora 18.00. Proiectul este realizat de Ascociatia Predania.

Participa: George Vrana (poet, eseist), Ionut Piturescu (regizor), Aleksander Zikov (regizor)

Se vor viziona filmele: „Balkan’s Digest” realizat de regizorul Ionut Piturescu si „Calea Eschibaba” in regia lui Aleksander Zikov.

Proiectul, ce va include activitati editoriale (carti, reviste, brosuri) si productie multimedia (CD audio, CD-ROM, film etc.), se adreseaza, in principal, aromanilor in intentia de a oferi mijloace de pastrare a limbii, de cunoastere a originilor, evolutiei istorice, sociale, spirituale etc.

In egala masura se adreseaza si popoarelor spatiului balcanic , in mijlocul carora traiesc comunitatile aromane, pentru cunoasterea mai temeinica a acestora, pentru a li se aprecia cultura, limba, traditiile stravechi, pentru a fi respectate si tratate cu demnitate de catre cei cu care convietuiesc.

Principiile urmate in cadrul Proiectului Avdhela sunt:

Principiul coerentei, exprimat in: grija pentru pastrarea, editarea si de raspandirea operelor care stau la baza culturii aromane si a celor inrudite cu ea; folosirea regulilor ortografice propuse de catre dna acad. dr. Matilda Caragiu Marioteanu, grafie ce se inscrie in traditia si evolutia scrierii in aromana si folosita de autorii consacrati;

Principiul deschiderii, manifestat in: dezvoltarea puntilor ce leaga cultura aromana de cea a civilizatiilor neamurilor balcanice, dar si de mostenirea culturala universala; oferirea posibilitatii de cunoastere a specificului aromanesc in cadrul fratiei neamurilor balcanice.