Dupa douazeci de ani de la caderea Zidului. Europa reconfigurata, de Pierre Verluise si Caderea zidului din Berlin si a comunismului pe intelesul nepotelei mele Soazig, de Marc Ferro sunt cele doua volume lansate de editura Cartier vineri, 20 noiembrie, ora 16.00 la Libraria Eminescu. La evenimentul de lansare sunt invitati Ioana Gruenwald – Directorul Centrului de carte germana, Biroul Tirgului de carte de la Frankfurt; Ovidiu Nahoi – redactor-sef Foreign Policy Romania; Costi Rogozanu – scriitor.

Dupa douazeci de ani de la caderea Zidului. Europa reconfigurata

„Un parcurs care merge de la URSS, la Republica Socialista a Armeniei, apoi la Cracovia, pentru a reveni in Siberia, cu jaloane ale memoriei care clarifica imprejurari ale unor schimbari radicale. Acest demers conduce la urmatoarele intrebari : care au fost strategiile, cine sint cistigatorii si perdantii ? Raspunsul se articuleaza in trei timpi : jocurile celor doua Superputeri, interventiile marilor actori europeni traditionali, Franta si Germania, pentru ca, in fine, sa se intrebe care sint noile provocari cu care se confrunta Europa, provocari care evolueaza astazi odata cu vointa de recompunere a puterii ruse, cu dialogul ei cu Washingtonul si cu UE.” (Catherine Durandin)

Pierre Verluise, Dupa douazeci de ani de la caderea zidului. Europa reconfigurata, Cu o prefata inedita pentru editia romana semnata de Catherine Durandin, Traducere din franceza de Gabriela Siclovan, Colectia Cartier Istoric, 2009, 240 p., Pret : 36 RON.

Caderea zidului din Berlin si a comunismului pe intelesul nepotelei mele Soazig

„Caderea Zidului berlinez marcheaza mai mult decat orice altceva prabusirea regimului comunist. Sigur ca au existat si alte „ziduri” in istorie, dar niciunul nu a avut semnificaţia celui construit la Berlin. In China antica, zidul inalţat in jurul ţarii avea funcţia de a o proteja de invaziile straine. Limes-ul dimprejurul Imperiului Roman reprezenta un ansamblu de fortificaţii menit sa protejeze teritoriul de barbarii din nord si de nomazii din sud. In ultimii ani, zidul construit in sudul Israelului (nu trebuie sa-l confundam cu Zidul Plangerii din Ierusalim) are ca scop apararea ţarii de teroristii palestinieni. Americanii construiesc acum un zid la frontiera cu Mexic, destinat sa puna capat imigraţiei clandestine. Toate aceste ziduri au o funcţie defensiva. Nu si in cazul celui din Berlin…” (Marc Ferro)

Marc Ferro, Caderea Zidului din Berlin si a comunismului pe intelesul nepotelei mele Soazig, Traducere din franceza de Adrian Ciubotaru, Colectia Cartier Verde, 2009, 104 p., Pret: 18 RON.